Hon na Pendolino

3. únor 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Na trasu Praha - Ostrava se vrátilo Pendolino. První opravená souprava dojela z Prahy na místo určení bez větších problémů a včas. Získají si však tyto elegantní a na naše poměry docela rychlé soupravy zpět ztracenou důvěru?

0:00
/
0:00

České dráhy si oddechly, ostře sledovaný vlak dojel do svého cíle. Prvním opraveným Pendolinem jeli i redaktoři z různých médií. Co kdyby se z rychlovlaku stal opět rychlovrak? Šance považovali cestující od novin zřejmě za dosti vysoké a tak se rozhodli být u toho. Jenže jak na potvoru vlak dojel kam měl a ještě k tomu na čas. Taková smůla. No tak se aspoň v reportáži napsalo o zlobícím topení a světlu.

Pokud si ale vzpomínám, tak první jízdy Pendolina dopadly dobře snad ve všech případech. Vlaky vyjely, jely, dojely kam měly, ani zpoždění neměly. Ovšem zakázka to byla velká, měla své mouchy, provázely ji nejasnosti, mluvilo se i o korupci. A tak se ani není čemu moc divit, že i sebemenší selhání neušlo médiím. Novináři čekali, slídili, psali. Je to v pořádku. Od toho jsou tady.

Potíže se objevily až při dalších cestách rychlovlaků. A přišly téměř současně. Pěkné sousto, o kterém se dobře píše. Také se mi o něm dobře píše tato poznámka. I když není tak úplně o návratu Pendolina na trať, jako spíše o nevydařeném lovu novinářů.

Myslím, že oni redaktoři budou muset Pendolinem pendlovat aspoň ještě týden a modlit se, aby se nějaká závada objevila. Nejlépe tatáž, co vlaky vyřadila z provozu v lednu. Jenže novináři tolik času a ani trpělivosti nemají. Taky tady nejsou od toho, aby se modlili za poruchy. Takže reportáže z kazícího se vlaku se asi hned tak nedočkáme. Ovšem - na druhou stranu - takový podnik jako České dráhy je schopen nám zařídit a připravit cokoliv. Buďme tedy ve střehu!

autor: tif
Spustit audio