Hon na peněženky

24. listopad 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Blíží se Vánoce. Dá se to poznat z každé výlohy, z televizní reklamy i ze zpráv. A kdekdo se chystá na naše peněženky.

0:00
/
0:00

Obchody nás na blížící se Vánoce upozorňují už měsíc. Některé cestovní kanceláře nás na vánoční dovolenou lákají dokonce už od konce prázdnin. Hlavní nápor ale teprve přijde. Všude jsou vidět nějaké přípravy. V ulicích se objevuje výzdoba, staví se budky pro vánoční trhovce a v lesích se kácejí stromy, které už za pár dní ozdobí nejedno náměstí.

A hon na obsah našich peněženek vypukne naplno. Všichni se budou snažit z nás vytáhnout co nejvíce. A nejen obchodníci. Legální cestou banky, případně půjčovací úvěrové společnosti a nelegální cestou kapsáři.

Vážení a milí, dávejte si na své peníze pozor. Mějte je velmi dobře schované. Větší obnosy nejlépe rozdělené a ukryté na několika místech, abyste - když už se přece jen stanete obětí kapsářů - nepřišli úplně o všechno a nezůstaly vám jen oči pro pláč.

A ještě jedna věc mě na tom blížícím se vánočním šílenství zaujala. Zvýšený výskyt pouličních "prodejců" kosmetiky. Asi to bude dobrý kšeft. Zatímco v obchodě za ni zaplatíte majlant, u oněch prodejců stojí stejné zboží ani ne třetinu. Já bych od nich ale nic nekoupil. Jednak bych měl strach, že mě společně se svými číhajícími kumpány připraví o mnohem víc, než kolik ty "jejich" voňavky stojí a pak - je mi líto prodavaček z kamenných obchodů, kde tito prodejci takzvaně nakupují...

autor: tif
Spustit audio