Hornické muzeum se propojí s Dolní oblastí Vítkovice

7. červen 2010

Hornické muzeum v Ostravě-Petřkovicích se propojí s památkově chráněnou Dolní oblastí Vítkovice. Už teď je spojuje jeden vlastník - strojírenské Vítkovice, který muzeum získaly za nezveřejněnou údajně symbolickou cenu od OKD. V budoucnu se pak obě industriální památky mají propojit i fyzicky - pomocí šestikilometrové cyklostezky.

I když součástí Dolní oblasti Vítkovice důl je, hornické muzeum podle generálního ředitele holdingu Jana Světlíka lidem nepostradatelnou součást výroby surového železa představí mnohem lépe.

„Na Dole Hlubina sice máme těžní věž, ale nemůžeme se tam dostat dolů, protože to už dnes znemožněno technicky. Čili nám se v zásadě otevírá možnost, že celá ta hornická část se dá ukázat v celé své kráse,“ říká Světlík.

Hornické muzeum mělo projít revitalizací, na kterou přispěla i evropská dotace. Jak ale dodává ředitel Miroslav Fojtík, teď se bude rozhodovat, co dál.

„Teď jsme ve startovacích blocích s tím, že máme připravenou řadu našich projektů, které byly v různých fázích rozpracování. A teď očekáváme, že budeme sedět na analýze jednotlivých dílčích projektů. Na základě toho, jak se budou zdát využitelné pro budoucnost areálu, se bude postupovat dál,“ vysvětluje Fojtík.

Nad další podobou Hornického muzea budou přemýšlet i architekti a větší důraz by měl být kladen i na samotný Landek, tedy unikátní archeologické naleziště, kde vědci objevili třeba Petřkovickou Venuši. Nový vlastník se nevzdává myšlenky, že by se tam Venuše mohla jednou ze sbírek Akademie věd vrátit.

Začít chce ale reálnějšími plány, třeba jednáním s radnicí o přemostění řeky Odry, aby muzeum bylo z centra Ostravy přístupnější.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu