Horskou službu v Jeseníkách zaměstnal nezodpovědný mladík

5. březen 2007

K vážnému úrazu vyjížděli o víkendu záchranáři v Jeseníkách. Jednomu z turistů se stalo osudným nerespektování výstrahy upozorňující na třetí stupeň lavinového nebezpečí. V oblasti Velkého kotle se svým snowboardem jízdu nezvládl a poranil si nohu.

Záchranáři měli s jeho transportem v těžkém terénu hodně starostí. "Osmnáctiletý snowboardista si přivodil celkem vážný úraz. Transport v terénu, který jsme museli provádět pomocí lyží a kanadských saní, následně pomocí skútru a odvoz k sanitce, je hlavně i časově náročný. Tím se pak prodlužuje doba, kdy není člověk pořádně ošetřen a tím se může prodlužovat i celá doba rekonvalescence těchto úrazů," upozorňuje náčelník horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

Úrazy ošetřovali také v Beskydech. Přestože teplejší počasí davy lidí na lyže neláká, na svahu se vyplatí opatrnost. Jak řekl náčelník horské služby Beskydy Radim Pavlica, jen minulý týden ošetřovali záchranáři přes dvacet zraněných lyžařů. "V jednom případě zasahoval vrtulník na Bílé, bylo tam u lyžaře podezření na úraz páteře. Jinak běžné úrazy při lyžování, nic mimořádného."

autoři: š.iva , Petra Marková
Spustit audio

Více z pořadu