Horští záchranáři se museli k uvízlým turistům prořezat

18. říjen 2009
Zprávy , Zprávy

Hned u tří vážných případů museli v sobotu zasahovat beskydští záchranáři. V prvním případě uvízli kvůli sněhu a spadaným stromům tři lidé na samotě v oblasti Grúně. Ve stejné oblasti uvízl i nemocný muž, kterému došly léky a hrozilo zhoršení jeho zdravotního stavu. V posledním případě letěl vrtulník pro muže, který spadl z šestimetrové výšky a poranil si páteř.

Tři lidé uvízli na samotě v oblasti Grúně v Beskydech. Cestu zpět jim zatarasil sníh a spadlé stromy. Na pomoc jim vyrazilo patnáct příslušníků tamní horské služby, kteří si museli cestu k vrcholu klestit za pomoci motorové pily. Záchranná akce byla velmi náročná, protože jedna ze zachraňovaných osob nemohla chodit kvůli potížím s nohou.

Stejně dramatické byly další dvě záchranné akce, v jedné z nich pak dokonce zasahoval vrtulník. "V prostoru Grúně pánovi došly léky a hrozilo zhoršení zdravotního stavu. Museli jsme se k němu prořezávat," říká náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica.

Případ, kdy zasahoval i vrtulník, se stal v oblasti Horeček na Frenštátsku. Ke zraněnému muži se nemohla sanitka dostat. Také tam se museli k postiženému záchranáři prořezat pilami. "Naštěstí se na chvíli zlepšilo počasí, takže mohl být transportován vrtulníkem," dodal Pavlica.

V těchto dnech se horští záchranáři bez skútru a motorové pily neobejdou, komentuje situaci Pavlicův kolega Petr Cigler. Výlety do hor jsou teď velmi nebezpečné. "Stromy pod tíhou sněhu praskají a padají. Je to velice nebezpečné pro jakýkoliv pohyb v horách. Riziko je hodně velké a jakákoliv turistika je teď nebezpečná. Výlety teď rozhodně nedoporučujeme," varoval záchranář.

Na Lysé hoře po vydatných srážkách leží už více než metr sněhu, což je pro říjen největší množství od roku 1897. Rekordní množství sněhu ale napadlo i jinde, například v Orlických horách. V Jeseníkách na Ovčárně pak leží přes 65 centimetrů sněhu.

autor: š.iva
Spustit audio