Host do domu...

20. květen 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Dnešní poznámka je o dobrosrdečnosti, o lásce k bližnímu, jednoduše o lidech, kteří mají zlaté srdce a chtějí všem pomáhat.

0:00
/
0:00

Říká se host do domu, Bůh do domu, a když je ještě navíc hostem člověk v nouzi, kdo by mu nepomohl. V pátek se takový dobrý skutek rozhodl udělat jeden pán z Nové Bělé, a když mu na dveře jeho domku zaklepal člověk v nouzi, ještě navíc špinavý od šmíru, od opravování auta, hned mu vyšel vstříc. Ten neznámý muž povídal, že se mu stalo něco s autem, že to opravil, ale potřeboval by se někde umýt. A náš starousedlík z Nové Bělé ho hned pozval domů, ukázal mu, kde je koupelna, dokonce mu dal i čistý ručník. Pán se umyl a byl moc vděčný. Děkoval a děkoval a když odcházel, tak nezapomněl hodného domácího okrást o peněženku s doklady, kde bylo asi sedm tisíc korun.

To by jedno naštvalo. Takový konec příběhu určitě nikdo nečekal. Uděláte dobrý skutek a vůbec vás nenapadne, že si do domu pouštíte škodnou, na kterou je nutné vzít raději hůl. Jenže takových případů jsou desítky a různých pohádek, které vám darebáci namluví, jenom aby se dostali do domu, jsou také desítky. Třeba má na rukou dítě a to má žízeň, nebo, že celá rodina nemá práci a mají hlad a jestli chcete, tak vám velmi levně prodají zlaté prstýnky, ze kterých se záhy vyklubou odřezky z mosazné trubky, a tak by se dalo pokračovat. Je mi jasné, že vám se nic takového stát nemůže, protože posloucháte Český rozhlas Ostrava a jste na takové setkání připraveni, ale přesto, až vám zaklepe na dveře člověk a bude tvrdit, že nutně potřebuje pomoc, velmi pozorně zvažte, jestli to není podvodník a jestli je nutné zvát ho vůbec do domu. Možná tak předejdete jedné nepříjemné zkušenosti.

autor: Artur Kubica
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.