Hotelové trable

12. květen 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Téměř tři stovky obyvatel hotelového domu v Bohumíně se zanedlouho zřejmě ocitnou bez střechy nad hlavou. Pokud objekt tamních Železáren a drátoven změní majitele, čeká ho rekonstrukce. Nový vlastník, kterým se má stát město, chce z hotelového domu udělat běžný obytný dům s asi stovkou bytů. Stávající nájemníci je ale zřejmě obývat nebudou.

0:00
/
0:00

Stávající obyvatelé hotelového domu se bouří, někteří dokonce sepsali petici. Z hotelového domu se jim nechce. Ale bydlení v ubytovně či hotelu sebou takové riziko nese. Jednoho dne vám prostě nájemní smlouva skončí a vy musíte jít dál.

Přemýšlím, na co si vlastně stěžují? Mnozí z nich se tam, kde jsou, dostali vlastní vinou. V předchozích bytech neplatili nájemné a město či družstvo se jich složitě zbavovalo. Neplatit výrazně vyšší nájem v hotelovém domě si pak poněkud paradoxně nikdo z vystěhovaných nedovolil. Pochopitelně, majitel by se s nimi nemazlil.

Stávající nájemníci teď mají několik možností. Najít si novou ubytovnu, nastěhovat se ke svým příbuzným nebo se vrátit tam, kde mají skutečné trvalé bydliště. Sepisováním petic a protesty jen zbytečně ztrácejí čas. Navíc, když vědí, že jim město stejně nepomůže. Tedy - ve štychu nenechá ty nejproblematičtější případy. Pokud ovšem v minulosti nepatřili mezi neplatiče. Ti ostatní mají smůlu, z města už nic nevytřískají. A to je dle mého soudu dobře.

autor: tif
Spustit audio