Houbařům pomáhá mykologická poradna v Ostravském muzeu

4. srpen 2012

Češi patří mezi nejpilnější sběrače hub na světě. Ročně díky své houbařské vášni vynesou z lesů tuny hub. Kulinářské hody se ale čas od času neobejdou ani bez otrav houbami, kdy lidé přecení své znalosti a snědí jedovaté druhy. I proto houbaři uvítali znovuotevření Mykologické poradny, která je od května v provozu v Ostravském muzeu.

Rostou, ale málo. Spíše než z lesů nosili lidé tento týden své úlovky do mykologické poradny z podivnějších míst. Hana Sedláčková z Horních Bludovic nasbírala houby na zahradě na skalce.

„Nechávala jsem to dodneška, ale bylo sucho. Něco jsem posbírala včera, něco dnes,“ předkládá před mykologa svůj úlovek paní Sedláčková. Vzápětí se od mykologa dozvídá, že na skalce jí roste límcovka vrásčitoprstenná.

Jan Horák z Michálkovic našel pro změnu houby růst u domu na švestce. Domnívá se, že jde o sírovec. Ovšem manželka mu nevěří a tak se přišel ujistit.

„Je to houba, která se dá skutečně i jíst, když je mladá. Záleží ještě, na jakém dřevě byla. Z ovocných stromů je chutnější, než když roste na dubu,“ vysvětluje panu Horákovi mykolog Michal Graca.

Právě on v poradně lidem popisuje, jaké houby lidé našli a jestli se dají jíst. „Většinou jsou to běžné houby jako čechratka podvinutá a čechratka černohuňatá, různé druhy hřibů, kozáků, klouzků, holubinek. Takové ty běžnější věci, ale občas nás i překvapí nějakou raritou. Naposledy to byl hřib rudonachový,“ vzpomíná mykolog.

Mykologickou poradnu v muzeu vítá i Vladimír Fiala z Ostravy, který si na houby našel čas až v důchodu. Každý týden chodí ohlížet, co druzí našli.

„Něco musím dělat. Hodně chodím po lesích, ale sbírat houby jsem chodil jen sporadicky. Až teď. A tady se poučím,“ dodává pan Fiala.

Stále platí: Nesbírat a nejíst, co neznáme

Podle mykologa Michala Gracy je hlavně důležité houby nepodcenit. Nesbírat a hlavně nejíst, co neznáme.

„Pak se začnou lidé trávit houbami, protože spousta z nich je nezodpovědných a sní na co přijdou. Takže hlavně muchomůrka panterová a muchomůrka zelená, které se teď objevily. Druhá jmenovaná je naše nejjedovatější houba, takže na tu pozor. Začínají růst i některé jedovaté pavučince,“ upozornil mykolog.

Mykologická poradna bude v Ostravském muzeu během sezóny v provozu každé pondělí odpoledne. Odborníci navíc na podzim chystají cyklus přednášek.

autor: čan
Spustit audio