Hra na spasitele

9. prosinec 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Problémy a nejasnosti kolem zvažovaného příchodu korejské automobilky Hyundai do Nošovic stále zaplňují prostor ve zpravodajských relacích. Jak se krátí čas, vrhají se do problému stále vyšší a vyšší představitelé. Sám premiér Paroubek už se nechal slyšet, že je připraven i vyjet do Koreje.

0:00
/
0:00

Když jsem si v servisu České tiskové kanceláře přečetl, že premiér je připraven jet v polovině příštího měsíce do Koreje, aby podpořil kandidaturu České republiky na výstavbu nového závodu, nevěřil jsem svým očím. Ten pán, který za výjezd do Koreje před časem kritizoval svého spolustraníka - ostravského primátora Zedníka a moravskoslezského hejtmana Tošenovského, se tam teď chystá sám.

Pokud snad náhodou někdo neví, o co tehdy šlo, tak ve zkratce připomeneme, že občanskodemokratický hejtman a sociálnědemokratický primátor odcestovali i s manželkami do Koreje na pozvání a náklady automobilky Hyundai, která má zájem u nás investovat nemalé peníze. Tito dva pánové se vzájemně moc rádi nemají, ale měli dost rozumu a věděli, že je to obrovská příležitost pro náš kraj. Také věděli, že tamní mravy a zvyklosti jsou poněkud jiné než ty naše, a tak jeli. Jenomže pak někoho v tuzemsku napadlo, že jet někam za peníze někoho, kdo chce u nás investovat, může být vnímáno jako korupční jednání. Že to napadlo někoho v Praze, mne ani moc nepřekvapuje. Ani mne moc nepřekvapuje, že oba pány premiér Paroubek v jednom z diskuzních televizních pořadů zkritizoval.

Teď mne ale překvapuje, s jakou vervou se do toho všeho Paroubek vložil. Jeho uvažovanou záchrannou misi - narozdíl od předchozí, příslušnými zastupitelstvy schválené akce - zaplatíme my všichni, daňoví poplatníci. Nepředpokládám, že si předseda vlády vezme dovolenou a poletí soukromě za své peníze. Určitě s ním poletí celý tým odborníků a možná, že i manželka.

Nevím, jestli chci, aby pan premiér létal "zachraňovat" tuto významnou investici. Navíc v době, kdy už by měli být šéfové automobilky rozhodnuti. Spíše to vypadá, že pan premiér honí půl roku před volbami preference. A v tom případě by šlo o čirý populismus. A takovou hru na spasitele já sponzorovat nechci.

autor: tif
Spustit audio