Hradecký zámek láká na prohlídku i hudební hvězdy

17. srpen 2012
Zprávy , Zprávy

Festival České a Moravské hrady.cz láká během prázdnin za hudbou i historií. Koncerty putují po jednotlivých regionech a probíhají v blízkosti starobylých architektonických skvostů. Takovým je v Moravskoslezském kraji zámek v Hradci nad Moravicí, kde dvoudenní přehlídka Moravské hrady cz. Začne právě dnes.

Pohádkový zámek. To si pomyslí nejeden návštěvník Hradce nad Moravicí, sotva vstoupí do zámeckého parku. Na jedné straně bílý zámek v empírovém slohu, na druhé červený postavený z pálených režných cihel. Kastelánem je tu už čtvrtstoletí Radomír Přibyla.

„Zámecký areál je v prvé řadě krásně osazený na takovém ostrohu, čili je viditelný i zdálky, a skládá se vlastně ze tří takových zámeckých objektů – červeného zámku, bílého zámku a bílé věže. A obklopuje ho stotřicetihektarový park, který je třetím největším v České republice,“ říká Přibyla.

V současné době vedou zámkem dva prohlídkové okruhy. Jen díky náročné, více než dvacetileté rekonstrukci mohou návštěvníci vidět téměř stovku pokojů i s původním zámeckým mobiliářem.

„V tom prvním okruhu je prezentace takzvaných hostinských apartmá. To znamená, že se prezentuje to, jak pravděpodobně bydleli hosté, kteří tady za Lichnovskými přijeli. Čili jsou to hostinská apartmá dámská, pánská, kaple... A ten druhý okruh už prezentuje bydlení majitelů. To znamená jídelnu, knihovnu, kuřárnu, kulečníkový sál. Všechny doprovodné věci, které k té rodině a životu šlechty patřily,“ vysvětluje kastelán.

Zámek hostí festival Moravské hrady.cz

Tento týden se Hradec nad Moravicí stane už potřetí dějištěm festivalu Moravské hrady cz. Koncerty budou probíhat na nedalekých loukách, ukazuje ze zámeckého parku Radomír Přibyla.

„Tady je obrovská výhoda, že hradecký zámek má prostě tyto nádherné louky, kde je jakési zázemí a komunikace, které umožňují na tu louku vjet, postavit tam ohromné pódium, pustit tam tisíce lidí. Myslím, že za ten víkend navštíví zámek tak 15.000 lidí,“ odhaduje kastelán.

Během pátku a soboty se tak v Hradci představí například kapely Chinaski, No name, Money Business, Mandrage nebo Buty.

„Lidé, kteří přijdou v sobotu na koncert, mají bezplatnou prohlídku zámku. My si tím trošku zvedneme návštěvnost a spousta lidí takhle objeví Hradec. Vždycky se setkávám s lidmi, kteří říkají jak je to tady nádherné,“ zve na zámek v Hradci nad Moravicí kastelán Radomír Přibyla.

Kromě zámecké expozice si návštěvníci mohou prohlédnout také atraktivní výstavu historických kol.

Doplňme časy - festival Moravské hrady cz. startuje v Hradci nad Moravicí dnes v 19:00. Součástí večera bude i karnevalový večírek a vyhodnocení masek. Zítra bude přehlídka pokračovat od 12:00 až do noci.

autor: čan
Spustit audio