Hroší kůže

9. srpen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Sotva jedny volby skončily, už jsou na obzoru další. Koncem října budeme rozhodovat nejen o obsazení jednotlivých radnic, ale i o složení jedné třetiny Senátu. Strany už většinou jména svých kandidátů do horní komory Parlamentu zveřejnily. Jak už to tak bývá, jsou mezi nimi velmi zajímavé osobnosti, v kladném i negativním smyslu slova. Do druhé uvedené kategorie patří v našem regionu určitě exmístostarosta Českého Těšína a bývalý člen širšího vedení sociální demokracie Marian Kuś.

0:00
/
0:00

Ještě před pár dny jsem si myslel, že na naší politické scéně už mě nemůže nic překvapit. Marian Kuś mě vyvedl z bláhového omylu. Bývalý rozvědčík komunistické StB čelí obžalobě z poškozování práv Ministerstva vnitra. Před dvěma lety se ho měl dopustit tím, že jako člen ČSSD poslal na krajský výkonný výbor strany v Ostravě zfalšované lustrační osvědčení. To mělo dokazovat, že nebyl evidován ve svazcích StB, což sociální demokraté požadovali po svých kandidátech před krajskými volbami. Ministerstvo vnitra mu ale předtím dvakrát potvrdilo, že mezi spolupracovníky tajné policie skutečně figuruje.

Kuś ale jakoukoli vinu popírá. S StB prý vědomě nespolupracoval, takže ani nemohl padělat lustrační osvědčení. Pak se zřejmě rozhodl, že nejlepší obranou je útok. A hlasitě zavelel ke zteči na vysokou politickou funkci. Místní občané se přitom nestačí divit. Zdaleka totiž nejde jen o jednu úřední listinu. Kuśovy aféry jsou mnohem širší. Byl dlouholetým zástupcem nechvalně proslulého českotěšínského starosty Sznapky, v podstatě jeho pravá ruka. A v tomto příhraničním městě se děly, a bohužel stále ještě dějí, velmi podivné věci. Krkolomný pokus o privatizaci nebytových prostor, zmatky kolem místního referenda, obvinění z úplatkářství - to jsou jen některé příklady. Dost na to, aby si jeden z hlavních protagonistů zatraceně dobře rozmyslel zda kandidovat do Senátu nebo ne. Na Kuśově kandidatuře je pozoruhodné i to, že ho nějaká politická strana vůbec byla ochotna vzít pod svá křídla. Opravdovou velkorysost v tomto případě prokázali Nezávislí demokraté Vladimíra Železného.

Nejen na moji mysl se dere cosi o Kuśově hroší kůži. Ale třeba je Marian Kuś opravdu čistý jako pověstná lilie. A pokud ne, tak by mu případná senátorská imunita přišla jistě velmi vhod. Jsem moc zvědavý, jak na jeho eskapády zareagují voliči.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.