Hrozba silničních poplatků

20. duben 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Na rychlostních komunikacích Frýdek-Místek-Ostrava a Frýdek-Místek-Tošanovice mají od příštího roku platit dálniční známky. Jejich zavedení chystá Ministerstvo dopravy, které chce zrušit současnou výjimku ze zpoplatnění. Není divu, že se lidé v obcích poblíž obou cest chytají za hlavu. Oprávněně se bojí, že řidiči, kteří nebudou chtít platit za dálniční známky, pojedou přes starší cesty v jejich obcích.

Zpoplatnit obě rychlostní komunikace v okolí Frýdku-Místku chtěl už bývalý ministr dopravy Šimonovský. Po soustředěném moravskoslezském nátlaku ale nakonec od svého úmyslu pokorně ustoupil. Zřejmě uznal logiku argumentů představitelů samosprávy i krajské správy. Teď se stejné snahy s novým ministrem Řebíčkem vynořily znovu. Že by se něco zásadního změnilo? Leda to, že na rychlostní komunikaci R 48 přibylo dalších pár kilometrů jízdy ve čtyřech pruzích. Nic proti tomu, dobrý je v tomto případě každý kilometr nové pohodlné silnice, ale že by právě toto měl být důvod pro zavedení poplatku? To je dost málo.

Obě inkriminované silnice působí při vší úctě pořád jako pověstný kůl v plotě. Tedy bez jakékoliv návaznosti na dálniční systém v republice. A za něco takového máme jako řidiči platit? Většinová odpověď bude znít: ani náhodou! Co nám tedy zbývá? Ignorovat nejen dálniční známky, ale i průjezd po obou silnicích. A když to nepůjde po nich, musí to jít po jiných. V Paskově, Žabni, Sviadnově, Dobré, Vojkovicích a řadě dalších obcí už o tom vědí své. Po zavedení mýtného se u nich radikálně zvýšil počet projíždějících kamionů. A podobný dopad čekají u osobních aut v případě schválení dálničních známek. Problémy se ještě znásobí. Přejít bezpečně cestu vedoucí středem obce? Zapomeňte! Vyhnout se útoku výfukových zplodin? Nemožné! Stěžovat si na to, že se vám kvůli neúměrně zvýšené dopravě třese domek? Zvyknout se přece dá na všechno. A to už pomíjím skutečnost, že paralelní silnice třetí třídy na takový nápor nejsou technicky vůbec připravené a je jen otázkou času, kdy se zničí.

Jsem zvědavý, jak to nakonec všechno dopadne. Rozhodnou ministerští úředníci od zeleného stolu někde v Praze? Nebo se alespoň budou obtěžovat přijet tady a na místě obhlédnout situaci a vyslechnout názory starostů? Obávám se, že první varianta je mnohem pravděpodobnější. Upozorňuji ale, že nejsem zarputilý odpůrce dálničního poplatku a uznávám jeho smysl. Ale na severní Moravě a ve Slezsku ho hodlám platit až po zprovoznění klíčové dálnice D 47. Do té doby mi asi nikdo nevysvětlí, že by jeho zavedení mělo nějakou logiku.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.