Hudba ze zapadlých vesnic: Nová alba, o kterých ještě uslyšíte – duben 2017

Pořad Hudba ze zapadlých vesnic vám každý měsíc přináší novinky ze scény world music a folku. V dubnovém vydání uslyšíte skoro samé ženy: kolektiv západoafrických zpěvaček Les Amazones d'Afrique, Lulu Pena z Portugalska a Yasmine Hamdan z Libanonu. Nabídku vyváží hudebníci ze Skandinávie: švédský houslista Gjermund Larsen a skupina Falešné peníze finského zpěváka Jaakko Laitinena.

Mezi největší překvapení z dubnové nabídky určitě patří album République Amazone natočené kolektivem západoafrických zpěvaček. Pojaly ho jako ostrou připomínku setrvávajícího násilí páchaného v Africe na ženách a mužům vzkázali: bacha na nás, dokážeme bojovat jako amazonky. Pokud víme, že v království Dahomey, tedy v dnešním Beninu, patřily amazonky až do poloviny 19. století mezi elitní nemilosrdné válečnice, měli by se mít muži na pozoru.

Irský producent Liam Farrell jejich zprávu pomohl zdůraznit moderním zvukem podpořeným kytarami, hip hopem a elektronikou. Zpěvačky ze západní Afriky i evropské diaspory reprezentují snad všechny žánry moderní africké hudby. Vydavatelství Real World se podařilo shromáždit jak velké hvězdy, tak i ty méně známé. Vedle Angélique Kidjo, Kandie Kouyaté, Mamani Keita, Nneky nebo Mariam Doumbia, můžeme poslouchat i mladý potěr z Mali: Rokii Koné a Mouneissu Tandina.

Finský zpěvák Jaakko Laitinen se se skupinou Falešné peníze věnují divoké hudbě z Balkánu. Pikantní na celé věci je, že pocházejí ze severského národa Sámů.

Libanonská zpěvačka Yasmine Hamdan patří k sebevědomým hlasům moderní arabské hudby a vysloužila si i přízeň filmového režiséra Jima Jarmusche. Novinka Beatiful Ones potvrzuje zpěvaččino stoupající renomé i tím, že za ní stojí produkční duo Luke Smith a Leo Abrahams, tedy spolupracovníci Briana Ena nebo Depeche Mode.

Ačkoliv se portugalská zpěvačka Lula Pena doprovází pouze na kytaru, když začne zpívat své uhrančivé písně, jakoby se v sále něco stalo se vzduchem. Ztěžkne tragičností a děsivou krásou intimního prožitku, kterému neporozumění portugalských a francouzských textů neubírá na přesvědčivosti. Zpěvákům jejího ražení podlehneme i tak. Lula Pena i na novém albu Archivo Pittoresco ignoruje hranice: je doma v osudově melancholickém portugalském fado, francouzském šansonu, brazilské bossa nova nebo kapverdských písních morna.

Spustit audio