Hurá k lékaři...

1. únor 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Koalice soukromých lékařů přišla s nápadem, že by poplatek za návštěvu nebyl třicet ale 90 korun. Ovšem jen v případě, že by pacient šel k lékaři, u kterého není zaregistrován. Proč?

0:00
/
0:00

Za návštěvu lékaře jsme třicetikorunový poplatek začali platit před měsícem. Jak se ale říká, s jídlem roste chuť a Koalice soukromých lékařů chce zvýšit poplatek za každou návštěvu na 90 korun. A to pokaždé, když k nim příjde pacient, který u nich není zaragistrován. Tvrdí, že i pro pacienta je výhodné, když jej ošetří lékař, který jej dobře zná. Doktoři si od toho také slibují, že jim ubude neregistrovaných pacientů a že budou mít více času na ty své.

Lékaři přitom po prvním měsíci placení poplatků říkají, že jim zbytečných návštěv ubylo. A když už nějaký pacient přijde, tak "pro jistotu" s vícero zdravotními problémy najednou. Docela by mě zajímalo, co si lékaři pod pojmem "více času na své pacienty" představují. Nikdy jsem neměl pocit, že by mne kdy některý z praktických lékařů odbyl. Ale jsem relativně mladý a relativně zdravý. A běžnou virózu si vyléčím a vyležím sám.

Nevím však, jestli se kvůli případně dále se zvyšujícím poplatkům nebudu muset začít bát lidí, kteří k lékaři půjdou, až když je nějaká nemoc definitivně skolí a do té doby budou šířit bacily. K nějaké epidemii by tak mohlo být spíše blíž. Ale třeba se bojím zbytečně, podle lékařů se prý lidé více začali zajímat o to, jak lze onemocnění předcházet.

Uvidíme. Ale stále více začínám přemýšlet, kde vlastně končí ty ne zrovna malé peníze, které mi pravidelně strhávají z platu na zdravotní pojištění, když si mám teď kdeco hradit sám.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.