Hutě v Ostravě se nedohodly, hrozí velké propouštění

15. červen 2010

Dvě ostravské hutě se nedohodly na dodávkách surového železa a stovkám lidí hrozí, že přijdou o práci. Do dneška měla společnost Evraz Vítkovice Steel přijít s konečným návrhem řešení sporu s ArcelorMittal Ostrava. Evraz nepřijal ani jednu z cenových nabídek Arceloru, což může skončit definitivním uzavřením ocelárny, kde pracuje 320 lidí.

„Problém je v tom, že my musíme vlastně každý měsíc ceny a objemy surového železa, které dostáváme od ArcelorMittal. Ceny jsou neférové, peníze ztrácíme, takže tu situaci chceme zastavit,“ říká Pavel Tatyanin ze skupiny Evraz.

Definitivní konec ocelárny otevřeně připustil minulý měsíc. Odmítá diktát ze strany Arceloru. Jenže odtud zní naopak slova překvapení a zděšení z této mediální války.

„Dvanáct měsíců jsme byli schopni se spolu scházet, jednat a dojít k závěru. Pak najednou jako by se něco změnilo,“ říká generální ředitel ArcelorMittal Ostrava Augustine Kochuparampil.

ArcelorMittal ujišťuje, že nabídl Evrazu hned několik variant řešení, aby na něm vydělaly obě strany. Evraz údajně trvá pouze na svém návrhu - jít takzvanou černomořskou cestou, která je ale pro ArcelorMittal neprůhledná a riskantní.

Evraz odebírá celou čtvrtinu z výroby obou vysokých pecí. Podle Kochuparampila by mělo zastavení ocelárny velké následky. O propouštění se zatím nemluví.

„Museli bychom samozřejmě najít jinou strategii - jak krátkodobou, tak i dlouhodobou. V žádném případě nechceme, aby se to dotklo našich zaměstnanců,“ ujišťuje.

Předseda Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl je přesvědčen, že letitý ostravský spor o železo má kořeny v daleké minulosti a musí ho obě firmy jednoznačně vyřešit.

„Myslím, že řada těchto problémů má příčiny někde osm deset let zpátky, způsobu privatizace a vůbec rozdělování ocelářství na severu Moravy,“ říká.

Skupina Evraz dnes mlčí a promluví až zítra na tiskové konferenci v Praze. Tam by mělo zaznít, zda ocelárna bude a nebo nebude odstavena.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu