Hygienici znovu zdarma kontrolují alkohol, zájem je velký

7. prosinec 2012

Plno lidí čekajících na chodbě, cinkání lahví, vůně alkoholu a téměř nepřetržité zvonění telefonu. To byl dnešní obrázek na ostravské pobočce hygieniků. Začali tam totiž - jako i na dalších místech v republice - nabízet testování alkoholu zdarma.

Zájem o tuto službu byl velký, do sídla ostravských hygieniků přišlo asi sedmdesát lidí obtěžkáno mnohdy několika lahvemi.

Lahve, se kterými přichází mladý muž, se hygieničkám nezdají a tak jedna už odlévá dvě deci alkoholu do skleněných nádob, označuje je a dává k ostatním vzorkům. Druhá mezitím vyřizuje telefonát. Za dveřmi už čekají další lidé.

„Měli jsme strach, do cukroví jsme dali jen trochu a pak jsme si řekli, že se raději zeptáme,“ svěřuje se důchodkyně Nina Vlčková, která do sídla hygieniků přijela z 15 kilometrů vzdálené Poruby.

Slyší ale uklidňující slova. „Na té uzavřené lahvi máte rok výroby 2011. To znamená, že je to bezpečné,“ ujišťuje hygienička.

Nabídku hygieniků využila i Ludmila Hrubá. Dvanáct lahví má naskládaných v tašce na kolečkách. Hygienici jí odebrali vzorky jen ze tří lahví. Červíček nedůvěry v ní proto stále trošku hlodá.

„Zbytek je prý dobrý, tak doufám, že tu návštěvu, až mi přijde na oslavu, neotrávím,“ říká paní.

Podle hygienika Romana Letošníka ale není potřeba kontrolovat všechny lahve, například zahraničních výrobců. Už během prvního dne testování ale zachytili několik velmi podezřelých lihovin.

„Lidé sem skutečně nosí lahve různého původu, ať už minimálně značené, nebo už jsem tady viděl několik lahví, které byly přímo uvedené na stránkách ministerstva zdravotnictví jako lahve, v kterých byl nalezen metanol. To jsou jednoznačně případy, kdy odběr provádíme,“ vysvětluje hygienik.

Balík peněz, který hygienici na testování dostali, nevydrží při takovém zájmu dlouho. Ale v příštím týdnu by se snad ještě na všechny zájemce mělo dostat.

autor: iha
Spustit audio

Více z pořadu