Hyundai a Eskymáci

2. květen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Vedení jihokorejské automobilky Hyundai českým úřadům potvrdilo svůj záměr investovat v Nošovicích až jednu miliardu eur do nové továrny. Opět to tedy vypadá, že nový závod v kraji skutečně vyroste a práci najdou tisíce lidí.

0:00
/
0:00

Neříkej hop, dokud nepřeskočíš - praví jedno staré přísloví. Pro jihokorejskou investici v Nošovicích platí dvojnásob. O využití nošovické zóny se v souvislosti s touto automobilkou mluví už několik let. V posledních měsících ale mnohem konkrétněji, častěji a záměr šéfů korejského giganta postupně nabyl jasných obrysů.

Tipl bych, že se slovo "Hyundai" za posledního půl roku objevilo v médiích vícekrát, než kolik aut nakonec z nošovické továrny vyjede za měsíc... Konečně - důvodů k tomu měly sdělovací prostředky více než dost. Také slovo "nejistota" bychom našli v každém článku o automobilce a nošovické zóně.

No, snad už si teď zastánci konečně a definitivně oddechnou. Zdá se, že i přes skandál kolem vedení korejské automobilky bude smlouva o stavbě továrny skutečně podepsána a v dohledné době budou mít tisíce lidí slibovanou práci.

Přemýšlím jen ještě, co na celý ten humbuk a podivuhodné zvraty říkají lidé, kteří museli opustit své domy a pozemky v místě, kde má továrna na auta stát. Myslím ale, že je to vůbec nezajímá a že se na celou záležitost snaží co nejrychleji zapomenout. A je jim podle mě srdečně jedno, jestli tam budou nakonec stavět Korejci nebo třeba Eskymáci.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.