Hyundai při výstavbě továrny nedodržuje zákon

20. listopad 2007

Automobilka Hyundai při budování svého závodu postupuje nelegálně. Takovou zprávu dnes přinesl Ekologický právní servis. Opírá se informace stavebního úřadu v Dobré na Frýdeckomístecku, který při místním šetření v průmyslové zóně v Nošovicích našel nesrovnalosti při výstavbě závodu budoucí automobilky.

Úředníci z Dobré zjistili, že Hyundai staví v rozporu s projektovou dokumentací, která byla podkladem pro vydání stavebního povolení. Jde o tři rozestavěné části závodu: halu pro lisovnu a svařovnu, halu převodovkárny a energocentrum. Úřad zjistil, že Hyundai porušil například podmínky týkající se umístění či půdorysných rozměrů.

Logo

"Rozměr té jedné haly je o jedno pole menší a zase naopak se prodlužuje šířka. Dělá to asi deset metrů. Větší odchylka je také u energocentra. Stavba měla mít tvar protáhlého obdélníku. Ten obdélník je otočen o 90 stupňů a rozměry jsou jiné, než byly původně plánovány," popisuje závady vedoucí Stavebního úřadu v Dobré Václav Kocich.

Vedoucí současně popřel, že by musel Hyundai závadové stavby odstranit. Podle něj teď probíhá správní řízení, ve kterém úředníci rozhodnou o udělení pokuty. Ta může u každé ze tří zmiňovaných staveb dosáhnout až jednoho milionu korun. Hyundai zároveň může do konce roku požádat o dodatečné stavební povolení. Mluvčí společnosti Kateřina Churá potvrdila, že automobilka tak určitě učiní a celá stavba se podle ní nezpozdí.

"V žádném případě nepředpokládáme jakékoliv ohrožení průběhu výstavby dle schváleného harmonogramu. Tyto kroky nebudou mít negativní vliv na životní prostředí. Naopak zmenšením hal přispějí ke snížení spotřeby energií," upřesnila Churá.

Dodala, že uskutečněné stavby jsou důsledkem dodatečného zjištění, že modernější zařízení továrny potřebuje menší prostor, než se původně předpokládalo. Proto jsou některé objekty o několik desítek metrů kratší, než stanoví projekt zahrnutý do stavebního povolení.

Tento týden ve čtvrtek chce Hyundai stavebnímu úřadu v Dobré předložit kompletní dokumentaci změn a současně požádat o jejich dodatečné povolení.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu