Investice, která se vrátí

23. březen 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Studenti vysokých škol by měli být budoucností našeho národa co do úrovně vzdělanosti, případně i platového ohodnocení. Mnoho absolventů vám ale poví jiný příběh. O tom, že po ukončení vysoké školy nemohou nalézt práci, protože jejich teoretické znalosti převažují nad těmi praktickými. A praxi vyžadují zaměstnavatelé především. Jak se vysokoškoláci vyrovnávají s touto nepříjemnou skutečností?

Přetlak studentů na vysokých školách, rozdílná úroveň výuky či přehnané platové požadavky zavírají čerstvým absolventů dveře k vysněné práci a málokterý student si po opuštění své alma mater může vybírat z nekončící řady pracovních nabídek. A to nemluvím o zaměstnání v oboru, který vystudoval, protože to bývá ještě větší problém. Jak tomu tedy předejít? Jak si zajistit lepší pozici na trhu práce dřív, než bude pozdě?

Existuje několik způsobů, stačí jen nebýt líný a nenechat se odradit. První možnost je nasnadě - a to získat praxi ještě v průběhu studia. Mnohé společnosti to totiž studentům umožňují formou brigády, externí spolupráce či stáže a pokud se mladý člověk ve firmě osvědčí, má v lepším případě o budoucnost postaráno.

Další možností jak neponechat život jen a pouze osudu, je navštěvovat pracovní veletrhy, kde se soustředí zaměstnavatelé z celého regionu. Příležitost s podtitulem „chyť svou kariéru" se nedávno naskytla i studentům posledních ročníků Vysoké školy báňské, kteří tak mohli získat důležité kontakty pro svou další profesní dráhu.

Kdo má však ambice ještě vyšší, může si zařídit praxi na vlastní pěst. Tuto variantu zvolila např. skupina studentů z Ekonomické fakulty VŠB, která pod vedením jednoho z pedagogů založila před dvěma lety studentský časopis. Původní tištěná verze ale brzy přestala stačit kreativitě začínajících redaktorů, a tak vnikl plně fungující web s názvem sokolská33.cz přinášející informační servis z fakulty, vysokoškolského života, ale také z kultury a sportu. Před časem jsem se zúčastnila jejich redakční rady a musím uznat, že tolik pracovního entuziasmu se jen tak nevidí.

Doufejme, že jejich snahu, někdo v budoucnu náležitě ocení. Existuje totiž jeden druh investice, která se vždycky vrátí, a to investice do lidského kapitálu a vlastního rozvoje.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.