Jak se dělal Folkový kolotoč. Oponentem dramaturga býval František Segrado

27. květen 2022

Milan Kaplan coby dramaturg Folkových kolotočů neměl v minulosti – a nemá ani teď – jednoduchou úlohu. Vybrat několik desítek interpretů, kapel, písničkářů... Měl samozřejmě pomocníky, ale – jak to probíhalo?

„U letošního Folkového kolotoče je těch menších dramaturgů deset. Jim se vymezí téma, řekne co a jak, oni spolupracují a já jim funguji jako oponent. A v minulosti, kdy nebyly mobily, Facebook, YouTube, to bylo tak, že jsme dostávali pásky. Poslouchali jsme pásky a říkali si, co kdo kde slyšel, a jezdili po koncertech. Z toho jsme dali dohromady jakýsi základ, já byl ten, který to přežvýkal, unesl kritiku ostatních, šel jsem za týmem folkové sekce tehdy. S tím jsme se pohádali, dostali se do nějakého tvaru...,“ popisuje Milan Kaplan, který stál u zrodu Folkových kolotočů.

„A když už jsem to měl sežvýkané, tak jsem si vybral někoho, za kým jsem mohl zajet, mohl mu to pouštět a bavit se s ním o tom. Abych se ujistil, že jsem se moc nespletl. A nejúžasnějším protivníkem v těchto věcech byl František Segrado. Tehdy dělal kuchaře na Morávce. Za ním jsem přijel, počkal, až dovaří, uklidí kuchyň a vyprovodí hosty. Pak jsme si sedli do lokálu, já mu pouštěl ty jednotlivé věci a bavili se o tom. On byl sprostý oponent, já moudrý předkladač a bylo to skvělé,“ vzpomíná s úsměvem Milan Kaplan.

Festival Folkový kolotoč byl v 70. a 80. letech minulého století fenoménem, letos se tento festival do Ostravy vrací a na 70 účinkujících své umění publiku předvede první červnový víkend v prostorách a areálu DK Akord, který celou akci hostí.

Program Folkového kolotoče, který se v Ostravě uskuteční první víkend v červnu 2022
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.