Před Folkovým kolotočem ho nikdo moc neznal. Jaromír Nohavica a Setkání s Puškinem

2. červen 2022

Jsme těsně před letošním Folkovým kolotočem a dostáváme se ke jménu, které v této rubrice bude i zítra. Jaromíra Nohavicu před Folkovým kolotočem v roce 1981 prakticky nikdo neznal. Pak se z něj stala hvězda.

„Zrod hvězdy. Kolem toho existuje několik zaručených legend. Každý říká, že to přesně ví, protože u toho byl. A zajímavé je, že skoro v každé té legendě jsem já trochu za debila. Ale chtěli jsme, aby tam Jarek hrál,“ vzpomíná Milan Kaplan, který stál u zrodu Folkových kolotočů a letošní akci znovu spolupořádá.

Festival Folkový kolotoč byl v 70. a 80. letech minulého století fenoménem, začínal na ní například Jaromír Nohavica. Hrával tam také Karel Plíhal, Petr Lutka s Emilem Pospíšilem, Nerez se Zuzanou Navarovou nebo Pepa Nos.

„Tenkrát jsme to řešili, ale nevěděli, jak to udělat, protože už jsme byli hlídaní a texty byly dávno dopředu schválené. Takže hrál na jedné scéně, pak byl na druhé – a všichni přišli s tím, že dobré... A v téhle situaci jsem přišel za Jirkou Černým, po přestávce si udělej malinkou skulinku, na tři písničky tady, na hlavní scéně, vyleze nějaký Jarek Nohavica. On se na mne podíval tak, jestli to nepřeháním, jestli vím, kdo všechno tam hraje a já mu tam dávám nějakého amatéra...?!“ usmívá se Kaplan.

Folkový kolotoč se letos do Ostravy vrací a na 70 účinkujících své umění publiku předvede první červnový víkend v prostorách a areálu DK Akord, který celou akci hostí.

Program Folkového kolotoče, který se v Ostravě uskuteční první víkend v červnu 2022
Spustit audio

Související