Jablunkovští Blaf si na Folkovém kolotoči nezahráli, i když byli v hledáčku několikrát

26. květen 2022

V rubrice vám nabízíme k poslechu nahrávky, které rozhlasové mikrofony zaznamenaly na Folkových kolotočích. Tentokrát jsme sem zařadili kapelu, která sice byla několikrát ve hře, ale nakonec se do programu festivalu nikdy nedostala.

„Je to takové ošidné. I když je těch kapel třeba šedesát, je dramaturg postaven před to, že musí zajistit headlinery. A zajistit jich co nejvíc. Potom musí zajistit ty polohvězdy nebo ty stoupající. A pak je tady poslední část, kdy ten dramaturg musí vybírat, tipovat a objevovat. A to je to koření, které přidáváš,“ vysvětluje Milan Kaplan, který stál u zrodu Folkových kolotočů.

Ve hře byla takto několikrát také jablunkovská kapela Blaf. „Této kapele rozumí všichni, ale ta srozumitelnost končí někde tady, řekou Ostravicí. Je to skvělá kapela, ale u Labe už jí nebudou rozumět a u Vltavy už vůbec,“ dodal Kaplan, který do rubriky vybral písničku Brisbane.

Festival Folkový kolotoč byl v 70. a 80. letech minulého století fenoménem, letos se tento festival do Ostravy vrací a na 70 účinkujících své umění publiku předvede první červnový víkend v prostorách a areálu DK Akord, který celou akci hostí.

Program Folkového kolotoče, který se v Ostravě uskuteční první víkend v červnu 2022
Spustit audio

Související