Jak zastavit epidemii úplavice na Ostravsku? Odpověď hledala desítka expertů. Poučování a kontroly nestačí

9. listopad 2012

Úplavice na Ostravsku si denně připisuje nové případy nakažených. Od poloviny srpna, kdy hygienici odhalili první případ, jich onemocnělo už 102. Nakažlivá choroba postihuje hlavně sociálně slabší rodiny na ubytovnách. Jak šíření nemoci zabránit, tím se dnes zabývala skupina odborníků. Na krajském úřadě se jich sešla desítka, kromě hygieniků šlo o zástupce měst či sociální pracovníky.

Absolutní zákaz návštěv. To by podle expertů pomohlo zastavit šířící se úplavici. Jenže to nejde. „Záleží na těch rodinách, jestli nás vyslyší. Zákaz ale nařídit nemůžeme, to nemá ani legislativa,“ vysvětluje Lenka Šobráňová z občanského sdružení Vzájemé soužití.

Neziskové organizace chtějí častěji do nakažených rodin docházet, dělat osvětu a pomáhat jim. Jen to ale šíření nemoci zřejmě nezastaví. Nikola Šimíková ze Slezské diakonie míní, že by pomohlo, kdyby lidé dostali přípravky, aby mohli hygienu lépe udržovat. Na jejich nákup totiž nemají dost peněz.

„Musíme vyjednat nějakou podporu v podobě nějakých hygienických prostředků, aby bylo pro ně reálné dodržovat opatření, která jim byla doporučena,“ dodává Šimíková.

Úplavice se šíří hlavně v ubytovnách. O jednu toaletu či plotýnku na vaření se tam obvykle dělí desítky lidí, a tak udržovat nařízení hygieniků není snadné. Třeba lidé z Přednádraží v části Ostravy žijí v polorozbořených domech bez kanalizace, ale ubytovna je pro ně větším strašákem.

„Máme s manželkou strach, když jsme slyšeli, že je tam úplavice. A já nebudu čekat na záchod, na kuchyň, na sprchu. A tady nikdo nemocný není,“ potvrzuje jeden z tamních Josef Makuňa.

Hlavní slovo v boji proti šíření úplavice mají hygienici, a vítají, že na to nejsou sami. „Bez úzké spolupráce s neziskovými organizacemi, bez úzké spolupráce se sociálními pracovníky by to prostě nešlo. Čili proto se setkáváme, abychom si vyměnili zkušenosti a abychom se dohodli, jak postupovat dál,“ říká hygienička Irena Martínková.

Kdy se úplavici v kraji podaří zastavit, to si netroufá odhadnout.

autor: iha
Spustit audio

Více z pořadu