Jana Jeckelová: A je po Plesnivce!

15. září 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Lysou horu čekají velké změny. Chata Lysá Hora dosloužila a nahradí ji nová velká chata s názvem Slezský dům. Nezahálí ani Klub českých turistů, který ve veřejné sbírce shání peníze na výstavbu repliky původní Bezručovy chaty. Ustoupí ji malý bufet Klubu českých turistů - Šantán.

Do nejvyššího vrcholku moravskoslezských Beskyd se zakously bagry a demoliční stroje. Z Chaty Lysá Hora zvané taky Plesnivka zůstaly jen vstupní dveře, kus okachličkované zdi kuchyně a spousta suti.

Takový pohled se mi naskytl, když jsem v sobotu vpodvečer na Lysou vystoupala. Na místě oblíbeného bufetu Plesnivka má už v roce 2013 stát velká horská chata Slezský dům, která turistům nabídne restauraci s terasou, dohromady zhruba pro 350 lidí, ubytování i sportovní vyžití.

Už jednou na Lysé stála, ale vyhořela. Znovu ji postaví společnost, která provozovala Plesnivku i sousední ubytování Kameňák.

Čilý stavební ruch vypukne i o kousek dál. Po téměř dvacetiletém úsilí vystaví Klub českých turistů repliku Bezručovy chaty. Tu původní otevřel v roce 1935. Název dostala na památku po slavném slezském bardovi Petru Bezručovi, který výšlapy na Lysou miloval. Sláva oblíbené horské chaty však skončila v roce 1978, kdy ji zachvátil požár.

Nabídka nové Bezručovy chaty bude pestrá - turisté se budou moct nejen občerstvit a ubytovat, ale také si budou moct prohlédnou výstavu karpatské fauny a flory, zhlédnout film o ochraně přírody, anebo vyšplhat po venkovní lezecké stěně.

Vypadá to, že na vrcholku bude rušno nejen následující dva tři roky, ale i poté, co se dvě velké chaty otevřou. Na internetových diskuzích už lidé předpovídají konkurenční boj mezi provozovateli chat i zdražení služeb.

Milovníci Lysé hory se rozdělili na dva tábory. Jedni volají po důstojném zázemí a kvalitní a rychlé restaurační obsluze. Druzí smutní po Plesnivce a nevadí jim, že nevyhovovala stravovacím a hygienickým standardům. Když v zimě zapadla sněhem a praskala ve švech, měla své kouzlo. Turisté se nad horkou zelnačkou nebo česnečkou mačkali na lavicích a sušili si mokré svršky nad velkým kotlem.

Teď je čeká nové moderní zázemí s širokým sortimentem služeb. Snad se kouzlo beskydského vrcholku ve stínu dvou komfortních chat nerozplyne úplně.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.