Jana Jeckelová: Kafe s rumem, prosím!

23. únor 2012
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Lidé s hendikepem mají dnes spoustu možností, jak plnohodnotně trávit život. Kromě toho, že myšlenka velkých odstrčených ústavů už je pasé a klienti se stěhují do běžné zástavby uprostřed měst, začleňují se taky do veřejného života. Jedním ze současných trendů jsou kavárny, kde obsluhují hendikepovaní.

Mezi zařízení, která pomáhají hendikepovaným se začleňováním do běžného života, se zařadila i nově otevřená ShakespearOva kavárna na Černé louce v Ostravě. Každé pondělí nabízí speciální filmová odpoledne s netradiční obsluhou.

Když do ní kolem 16. hodiny přijdete,věnují se vám dva příjemní klienti ostravského centra pro hendikepované Čtyřlístek. K tomu můžete zhlédnout alternativní film z festivalu Mental Power. Jde vždy o soutěžní snímek, ve kterém hrají hlavně hendikepovaní neherci.

Novinku jsem se, v rámci natáčení pořadu Křížem krajem, vydala vyzkoušet i já. Vybrala jsem si tedy speciální Café Latté s medem, takzvané medvědí, a čekala, až přijde jeden z číšníků, abychom objednávku pro reportáž zaznamenali na mikrofon.

Zatímco se číšník Mário blížil ke stolečku s evidentní nervozitou, ještě jednou jsem se ujistila, jak se moje káva jmenuje. A suverénně jsem spustila „Námořnické Café Latté"! Číšník se na mě pátravě zadíval, váhavě odsouhlasil mou objednávku a odešel ji zašeptat barmance. Po pár vteřinách se přes celou kavárnu ozvalo: Opravdu to chcete s rumem?!

Když pohledy návštěvníků přistály na potenciálním alkoholikovi s mikrofonem Českého rozhlasu v ruce, tedy na mně, došlo mi, že jsem se přehlédla a místo medvěda jsem zvolila námořníka. Nicméně natáčení dopadlo dobře a oba muži s hendikepem si velmi pochvalovali svou novou roli.

Jedinou vadou na kráse příjemného filmového odpoledne bylo, že na něj zavítalo tak málo lidí, že by se dali spočítat na prstech jedné ruky. Podpořit hendikepované, kteří se snaží začlenit prací do běžného života, můžete každé pondělí i vy. A dejte si třeba námořnickou kávu!

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio