Jana Jeckelová: Svatební přípravy

8. červenec 2012
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Varhany spustí svatební pochod a špalírem svatebčanů prochází nevěsta. Možná jí v mysli pod dlouhým závojem ještě probíhají myšlenky, zda vše zvládla dobře naplánovat a nachystat a zda to svatebčané ocení.

Svatební bublifuky, čokoládky, minivína nebo snad toaletní papír? A co takhle čokoládovou fontánku nebo balonky? To jen tak namátkou pár položek z nabídky nepřeberného množství svatebních agentur a e-shopů.

Jak jsem se na vlastní kůži přesvědčila, dnešní nevěsty to vůbec nemají jednoduché. Na internetu se totiž velmi snadno můžou dostat do víru svatebního šílenství ostatních slečen, které mají jediný cíl. Tedy kromě správně vyřčeného ano, mít svatbu co nejdokonalejší. A hlavně o tom na internetu zcela veřejně informovat celou republiku.

Takže se po pár kliknutích dozvíte, že se tehdy a tehdy vdává jistá slečna z Brna, která už má nachystané lodičky nebo spodní prádlo. Můžete se také podívat, jak jí to slušelo na zkoušce šatů nebo líčení, a po svatbě určitě nebude chybět detailní fotografie navlékání podvazku.

Kromě toho, že vás znejistí, že po srovnání s ostatními jsou vaše přípravy skoro nijaké, vzápětí zjistíte, že ani nevíte, co si z bohatého repertoáru odborníků na svatby vlastně vybrat.

Když se dívám na staré svatební fotografie svých blízkých a poslouchám jejich vyprávění, je mi jasné, že se za ty desítky let změnilo opravdu hodně. Například jedna z mých sester vyprávěla, že si vlastně žádné přípravy nevybavuje, zkrátka se sehnaly šaty, oblek, hospoda a napekly se koláče.

Výběr z nepřeberného množství modelů šatů? Dokonce od zahraničních návrhářů? Ani náhodou, kroutila hlavou sestra. Často se šaty šily, přešívaly a moc se od sebe nelišily. A kytice? Na starých fotografiích vidím jednu jako druhou, nejčastěji karafiáty schované v asparagusu, mívala ho snad každá.

Musím říct, že dnešní možnosti jsou příjemné, protože nevěsta může v podstatě cokoli. A cokoli taky sežene. Myslím si, že je ale důležité zůstat nohama na zemi, nezbláznit se a za blýskavou výzdobou svatební tabule vlastně nezapomenout na smysl obřadu. Budu se o to taky snažit.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.