Jarní zamyšlení

18. březen 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V sobotu začíná astronomické jaro. A je to opravdu vidět. Prudce se oteplilo, má být místy dokonce až 20 stupňů, roztál takřka všechen sníh. Řekla bych, že většinu lidí, snad kromě lyžařů, tato změna těší.

Všichni už máme dost čepic, šál a rukavic, těžkých zimních kabátů, bund a kožešin v botách, břečky na cestách a zledovatělých chodníků. A dovedu si představit, že se lidi těší na to, jak konečně zase posedí na zahrádkách. Ať už těch restauračních nebo v zahrádkářských koloniích. Sluníčko potěší všechny a zvedne lidem náladu. A je to věru krásný pohled, když procházíte krajinou a najednou vidíte rozkvétající bledule, které se urputně derou přes zbytky ledového krunýře za sluníčkem. Pokud chcete opravdu potěšit oko pohledem na posly jara, tak doporučuji navštívit Sedlnice u Příbora. Tamní lokalita je chráněným územím a jmenuje se příznačně - Sedlnické sněženky. Drobnými bělostnými kvítky je pokryta snad každá zahrádka, zámecký park, svahy u potoka i stráně pod lesem. Toto jarní kouzlo nám však město dokonale odpírá. Jakmile zasvítí první jarní sluníčko, tak se na sídlištích zpod sněhu derou zbytky psích exkrementů, spousty papírků, sáčků, plastových lahví, vršků od kdečeho, všude kvetou nějaké odpadky. Inu, kouzlo jara. Ale trochu nevábné... Nementoruji, jen připomínám, že v sobotu 20.března nastává v 7 hodin 48 minut astronomické jaro, jarní rovnodennost. Od této chvíle budou dny delší než noci a na všechnu tu špínu kolem nás bude víc vidět.

autor: Petra Chroustová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.