Jeden den

22. červenec 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Zšeřelá tramvaj vezoucí ospalé cestující, ministranti v sakristii po mši, výlov rybníka nebo obraz dětí hrajících si uprostřed panelákového sídliště.Tyto scény stejně jako mnohé a mnohé další by mohly sloužit jako obrazová výpověď o jednom všedním dni naší země.

0:00
/
0:00

Myšlenka obrazové kroniky "jednoho dne" určitého města nebo země je populární, podmanivá a vděčná a byla už zrealizována v mnoha státech světa. V Ostravě je v těchto dnech k vidění fotografická výstava, která se snaží zachytit "Jeden den České republiky". Kolekce výstavy prezentuje práci více než stovky fotografů a sestává ze snímků, které byly pořízeny během čtyřiadvaceti hodin - od poledne 28. října roku 2007 do poledne dne následujícího.

Výstava má v sobě ukryto zvláštní kouzlo. Vystavené fotografie vznikaly během stejného ohraničeného časového úseku, během jednoho konkrétního dne. A tato synchronie je magická. Spojuje rozličné lidi, prostředí a světy a umožňuje nám vidět, co se v jednom okamžiku odehrává na různých místech. Nabízí nám také lákavou možnost představovat si, co by člověk viděl a zažíval, kdyby v daném okamžiku nebyl zrovna tam, kde je, ale byl někde úplně jinde.

Na výstavě např. spatříte, že ve stejný den, co se jezdci v pražské Chuchli připravují na start dostihů, tak v Přelouči probíhá finále poháru České rugbyové unie, nebo že přibližně ve stejných chvílích, kdy se na Uherskobrodsku slaví hody, provádí chirurgové v Písku náročnou operaci. Podobné spojitosti si každý návštěvník výstavy může sám nacházet podle své libosti a imaginace. Možností má rozhodně dost - výstavní kolekce obsahuje téměř tři stovky fotografií. Jejich autory jsou jak méně známí a amatérští fotografové, tak i naši přední dokumentaristé jako např. Markéta Luskačová, Jindřich Štreit, Bohdan Holomíček nebo Karel Cudlín. Ve svém součtu pak fotografie tvoří ojedinělý portrét nebo spíše historickou momentku života v současném Česku. V Ostravě si je můžete prohlédnout celkem na třech místech - v Domě Umění, Ostravském muzeu a porubské Nové síni.

autor: Jiří Slavičínský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.