Jedovatí státníci

20. říjen 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Tiskové agentury zveřejnily zajímavou zprávu. Aniž bychom to dříve zaznamenali, podrobili se někteří státníci odběrům a testům krve. Nešlo o testy HIV či zjišťování DNA v případu nejasné paternity. Šlo o jedy.

Ministři životního prostředí jsou kontaminovaní. To není zrovna dobrá zpráva. Zvláště když v krevním oběhu českého ministra ochránců přírody koluje množství polychlorovaných bifenylů a DDT. Libor Ambrozek, ročník 1966, v sobě jedovaté látky nosí pěkně dlouho, DDT je totiž u nás zakázáno už od roku 1973. Ale kdoví, jak to všechno bylo. Malý Liborek vyrůstal na jižní Moravě, v blízkosti úrodných znárodněných meliorovaných družstevních lánů, jejichž výnosy se násobily používáním neuvěřitelných množství chemikálií. Pěstovali jsme tehdy obrovské klasy, téměř tak velké jako v Sovětském svazu, pěstovali jsme kilová jablka, všechna stejně červená a k nakousnutí, chovali jsme krávy, jejichž mléko nám postupně doporučovali a zakazovali pít.

Nakonec bychom se ale sloučeniny v ministrově krvi nemuseli tak moc obávat. DDT dodnes používají asijské, africké a jihoamerické země v boji proti hmyzu přenášejícímu malárii. A právě díky jedu se třemi písmeny stoupl průměrný věk v Indii z 32 na 52 let. Chabou náplastí tedy členovi vlády mohou být vyhlídky na dlouhý život bez malárie.

Polychlorované bifenyly v našich zeměpisných šířkách vydržely déle. Jejich zákaz přišel až v roce 1984. Už při velice nízkých koncentracích totiž mohou poškozovat hormonální a imunitní systém. Ale v roce 1984 bylo budoucímu ministrovi sladkých osmnáct a na rizika začal hledět až později.

Testování krve evropských ministrů životního prostředí zorganizoval Světový fond pro ochranu přírody. Výsledky prokázaly, že všichni mají v těle řadu škodlivých látek ohrožujících jejich zdraví. Přesto to vypadá, že jsou všichni v pohodě. Usmívají se, jsou zdraví jako řípy a dál zastávají své úřady. V posledních dnech se ale proslýchá, že podobnou prověrku chystá i Světová organizace spravedlnosti, Světová společnost pro státní kasu a Sjednocený svaz předsedů vlád. Možná by zúčastnění mohli předem zajít na středisko a nechat si píchnout protilátky.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.