Ještě nekončí

23. únor 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Probořené střechy, pod sněhem ukryté balíky německého odpadu, nepříliš vydařené účinkování našich sportovců na olympiádě. I taková je letošní zima, které už mají dost i lední medvědi.

0:00
/
0:00

Čtvrtý měsíc v jednom kuse furt prosinec. Trefně letošní zimu okomentoval Jarek Nohavica ve své písni s poetickým názvem Ladovská zima. Na pár dní jsme se dočkali oblevy a vypadalo to, že jaro je tu. Pod kabáty nás hřála už jen trička a ve sněhu před domem jsme vyhrabávali díry v naději, že zahlédneme první sněženky. Místo toho jsme v závěji mohli narazit na sousedův vánoční stromek, balík s odpadky s německými nápisy nebo na šest kilo zmrzlého psího lejna nastřádaného sousedovic jorkšírem. Mimochodem - už jste zaslechli, že v San Francisku budou psími výkaly topit?

Zima ale ještě zdaleka nekončí. Po několika teplejších dnech se vrátí mrazy a všichni, jimž voda z tajícího sněhu zatekla do pórů a spár, nervózně přešlapují a čekají, jestli i tentokrát budou platit fyzikální zákony a mrznoucí voda se roztáhne. Po zprávách o všech roztržených stěnách se není čemu divit. Teď by byli možná raději, kdyby zima pro jistotu neskončila. Podobně smýšlejí i chovatelé drůbeže. Ti se po zrušení všech výstav a trhů bojí návratu divokých kachen z afrických zimovišť. O co lépe jsou na tom jihoslovenští chovatelé, ke kterým už zrádný virus ptačí chřipky dorazil. V televizním zpravodajství přiznali, že o této nemoci ještě neslyšeli. Celou zimu byli v klidu a rozruch se dostal pod křídla jejich holubů až v posledních dnech. Někdy je lepší nevědět.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.