Ještě pevnější nervy potřebují řidiči na Třinecku

23. srpen 2011

Hned dvě nová omezení brzdí dopravu na klíčových silnicích. Semafory řídí kyvadlový provoz na těšínské výpadovce z Třince i na silnici první třídy v Ropici. Tím se ještě zvýraznily problémy, které působí v této části regionu dlouhodobě především tranzitní doprava. Důvodem je stále chybějící kvalitní silnice směrem na Slovensko.

Příjezdová cesta od Českého Těšína v Třinci je plná hrbolů. Poznamenala ji stavba kanalizace a hustý provoz. Dělníci uzavřeli v pondělí jeden pruh a dali se do oprav. Semafory budou řidičům ztrpčovat život ještě čtyři týdny.

„Ve špičku to budou zase kolony, až skončí šichta v železárnách,“ odhaduje Jindřich Sýkora, který cestuje po frekventované Nádražní ulici každý den.

„Může dojít k situaci, že se tam zablokuje kamion, že tam dojde k nehodě a v tu ránu je dopravní kolaps,“ upozorňuje na možné komplikace starostka Třince Věra Palkovská.

Řidiči se jinak dostanou do města i po silnici první třídy číslo 11. Cestou však narazí na rozkopanou cestu i v Ropici.

Přes zákaz jsou tu vidět i kamiony - prodlužují čekání u semaforu a dělají problémy silničářům.

„Nechce se jim to objíždět, tak to tu raději risknou. Vidíte, že tady dělají koleje, za chvíli tu budou mít osobáky problém projet,“ stěžuje si zaměstnanec stavby Jan Greguš.

Uzavírka ještě zvětšila problémy, které jsou v Ropici běžné

„Ta intenzita dopravy a obzvlášť kamionové je šílená. Problém je, že není zcela dokonalé to značení. Kvůli tomu právě musela policie nonstop hlídat příjezd od Nebor i Českého Těšína. Pokud tam nestojí, tak se to porušuje,“ říká starostka Uršula Waniová.

Recept na dopravní problémy je přitom dávno známý - nová silnice na Slovensko. Její stavba se už několik let připravuje.

„V souvislosti se vstupem automobilky Hyundai do České republiky bylo v roce 2006 schváleno vládní usnesení, že se v roce 2009 začne stavět,“ podotýká Věra Palkovská, která chce tuto skutečnost připomenout i novému ministru dopravy během jeho čtvrteční návštěvy regionu.

Spustit audio

Více z pořadu