Jindřich Sznapka opouští českotěšínskou radnici

11. červenec 2006

Jindřich Sznapka definitivně končí svou politickou kariéru. Odevzdal svou rezignaci na funkci starosty Českého Těšína, a také na funkci zastupitele. Končí tak dlouhá aféra spojená s úplatkářstvím, referendem a dohady kolem privatizace městského majetku. Sznapkovo poměrně překvapivé rozhodnutí zřejmě chod města nijak neovlivní.

Vzpomínáte na sto tisíc korun, které předal Jindřich Sznapka členkám sdružení Těšínské zrcadlo, aby zajistil klid zbraní? A jak jsme zveřejnili nahrávky, které toto dokazovaly? Karvinský soud Sznapkovi přikázal zaplatit 160tisícovou pokutu, což podle všeho udělá, aby se vyhnul veřejnému procesu. To, že složil funkce na radnici, komentovat příliš nechtěl.

Budova radnice

"Já už jsem s politikou skončil a jako civilní osoba nemám zájem se k něčemu vyjadřovat. Dopadlo to, jak to dopadlo. Netvrdím, že je to spravedlivé nebo nespravedlivé, já se k tomu opravdu vyjadřovat nebudu," řekl Českému rozhlasu Ostrava Jindřich Sznapka.

Je to odchod člověka, který městu rozhodně nepomohl, ale jinak jsme docela rozpačití, řekla nám Eva Santarius ze sdružení Těšínské zrcadlo. Jak poznamenala, mělo to skončit odhalením podivných praktik a ne jen pokutou pro jediného aktéra.

"Z jedné strany jsme rádi, že to tak skončilo, že je konečně nějaký soudní verdikt. Z druhé strany si ale myslím, že to jisté věci nevyřeší - například majetek Českého Těšína. Je to poloviční úspěch," míní Eva Santarius.

Činnost Jindřicha Sznapky byla v posledních měsících a letech spojena s vyhrocenou atmosférou - ať už pouze na jednání o prodeji domů nebo během neúspěšného referenda. Podobné nahrávky jsou ale už minulostí.

Město může zůstat bez starosty vlastně až do listopadových komunálních voleb. Pokud se zastupitelé nerozhodnou jinak. Zatím mají naplánovanou řádnou schůzi až v září a v tuto chvíli se nepředpokládá, že by radnice dočasně bez starosty způsobila nějaké vážné potíže.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu