Jirka vás sleduje

1. listopad 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ostravští radní mají dnes hodnotit cestu primátora do sídla automobilky Hyundai v Jižní Korei. Primátor Aleš Zedník spolu s hejtmanem Evženem Tošenovským za zahraniční návštěvu, kterou jim platil šéf automobilky, sklidili ostrou kritiku premiéra Paroubka. Ten to označil za korupční chování.

0:00
/
0:00

Občané Ostravy a okolí dejte si pozor. Velký Jirka vás sleduje - i tak se dá parafrázovat poslední výrok premiéra Jiřího Paroubka. Za korupční jednání označil cestu hejtmana Tošenovského a ostravského primátora Zedníka do sídla jihokorejské automobilky Hyundai. Na návštěvu je tam pozval sám šéf této společnosti, která uvažuje, že právě v Moravskoslezském kraji postaví novou továrnu a vytvoří tak stovky nových pracovních míst. Předseda vlády dokonce vyzval ostravské zastupitele, ať o cestě jejich primátora znovu jednají a ať ji papírově znovu vyúčtují jako služební cestu.

Každému z nás by při těchto slovech mělo začít blikat v hlavě varovné červené světýlko. Zástupce exekutivy cosi nařizuje voleným zástupcům občanům, věc v normálně fungující zemi zcela nemyslitelná. Proč by měl předseda vlády-exekutivec cokoliv nařizovat lidem, které jsme si zvolili sami? Nepřipomíná vám to zasahování nejrůznější tajemníků do chodu měst v dobách normalizace? Navíc nemůžu se ubránit dojmu, že slova o korupčním chování použil premiér jen jako záminku, aby očernil oba muže. Je logické, že má více spadeno na hejtmana Tošenovského z opoziční ODS a spolustraník Zedník se jen svezl na jedné vlně. Pokud skutečně Jihokorejci v kraji novou továrnu postaví, rozhodně to bude před volbami výrazné plus. A proč by měl sladkou smetanu slíznout i někdo z občanských demokratů? Jestli je toto skutečnou příčinou premiérovy výroku, je to neuvěřitelně malé. A já musím opravit první větu této poznámky občané Ostravy a okolí: dejte si pozor, malý Jirka vás sleduje.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.