Jízda s počítadlem

28. červenec 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ředitelé městských policií včera rokovali. Zkoumali a domlouvali, počítali a řešili, až se dobrali rozhodnutí, že řidičům budou tolerovat nějaký ten kilometřík navíc.

0:00
/
0:00

Chcete-li vyjet na cesty a míníte-li k tomu použít auto, nezapomeňte si přibalit kalkulačku. Dejte ji do rukou spolucestujícím, protože kdyby vás na silnici zahlédla hlídka s čímsi, co má tlačítka, v ruce, mohla by to pokládat za mobilní telefon a připsat vám pár bodíků. Dobré počítadlo se ale určitě sejde. Hned vám vysvětlím proč. Jedete si tak pěkně krajinou a sledujete značky, které připomínají tu jedovatého hada, tu ňadra vyvinuté ženy ležící na vozovce, tu skákajícího jelena. Pardon, to opravdu je skákající jelen... A jak si tak jedete, najednou vidíte číslo v kruhu. Zkušený, a přiznejme si to - i méně zkušený, řidič by měl bez přemýšlení pochopit, že jde o nejvyšší povolenou rychlost až do příští podobné značky. Dvoj- nebo víceciferné číslo na bílé ploše v červeném kruhu je jednoznačné - 40, 60, 80 nebo třeba 110. Jenže rychlost, kterou za takovou značkou můžete jet, je ve skutečnosti někde úplně jinde. Tak zaprvé - strážníci se shodli, že budou podobně jako policisté tolerovat deset procent navíc. To už máme z padesátky padesát pětku. No jo, jenže radary mají taky nějakou vůli. Mluví se o třech kilometrech plus nebo mínus. Takže to dělá padesát dva nebo padesát osm. Při dodržení rychlosti padesát tři. K tomu připočtěte vůli tachometru, protože stačí vyměnit kolo a kontrolka hlásí, co se jí zrovna zlíbí. A kolik taková vůle může být? Pět kilometrů? To dělá... když budu rychle... počítat... bez kalkulačky... čtyřicet dva až šedesát tři. Docela slušný rozstřel. Na počítadlo raději zapomeňte. Prostě dodržujte předpisy, a když vás přece jen přistihnou, tak se nějak domluvíte. Jste přece lidi, ne?

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.