Jóga – křížení paží

6. říjen 2013

V průběhu minulého měsíce jsme vám v naší nové rubrice magazínu Seniorklub představili jednoduché rehabilitační cviky. Dnes se společně vydáme do oblasti jógy.

Nebojte se, nebudeme vás nutit rovnou postavit se na hlavu. Jóga totiž nabízí nepřeberné množství zdánlivě jednoduchých cviků s blahodárným účinkem na naše tělo i psychiku. Cvičit je může opravdu každý.

Ovšem i tady platí pravidlo, nepřemáhat se a necvičit přes bolest. Raději zvolte méně opakování a více odpočinku. Žádný cvik ale tak úplně nevzdávejte. Nejde-li to dnes, zítra vám to půjde určitě lépe.

Po následující čtyři týdny se budeme potkávat se Zdeňkem Šebestou. Jóga ho provází už více než padesát let. Ve svých osmdesáti pěti letech je živoucím důkazem, že systém fyzického i duševního cvičení opravdu pomůže prodloužit člověku mládí.

Jednotlivé fáze cviku (jóga - křížení paží)

Nyní se už ale pustíme do práce. Výchozí pozice je ze sedu na zemi. Pokud vám to však nedovoluje váš zdravotní stav, klidně se posaďte na židli.


Cvik:

Sedíme na zemi, nohy u sebe, rovně natažené. Ruce jsou podél těla, opřené o zem. Prsty směřují dozadu. Narovnáme záda.

Upažíme, dlaně směřují dolů. S nádechem zvedáme ruce a křížíme je nad hlavou. S výdechem je vracíme opět do upažení. Můžeme cvičit se zavřenýma očima. Cvik opakujeme desetkrát.

Poté si lehneme na zem, ruce podél těla a chvíli relaxujeme.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.