John Spillane: Proměna poezie na pravdu

27. červenec 2021

Nové album 100 Snow White Horses považuje písničkář za milostné vyznání Irsku a projev vděčnosti lidem, kteří mají jeho hudbu rádi.

Pochází ze středu vesmíru, jak říká rodnému městu Cork. Patří mezi irské bardy, držící se tradice napsat písničku na přání komukoliv a při jakékoliv příležitosti; za nejvíc má ale výzvy týkající se historie a rád také vypravuje, jak si šel koupit párek v rohlíku a prodavač ho s vážnou přání vyzval k napsání písně zachycující pro něho tak vzácný okamžik. Aby bylo jasno, letos šedesátiletého Johna Spillaneho si v Irsku hodně považují a velevážený Christy Moore dokonce prohlásil: „Zpívám Johnovy písně všude, kam přijdu.“ Na což Spillane jen řekl: „Polechtal mě tím na břiše jako štěňátko.“

V uplynulých letech jako bard cestoval od města ke městu, zpíval, vyprávěl, skládal písně a poznával místa, kde se prý historie mění na mytologii a poezie na pravdu. A pak se sešel s britským hudebníkem a producentem Johnem Reynoldsem, svým dávným kamarádem a pro informaci, prvním manželem Sinéad O'Connor, a v londýnském studiu se pustili do natáčení. Tím pádem nemohla chybět irská zpěvačka Pauline Scanlon, natož kytarista Justin Adams a vůbec se v Londýně sešla sestava prvotřídních muzikantů.

Inu, kdo by nechtěl hrát po boku Spillaneho, protože, jak se přiznala cellistka Caroline Dále, nikdy nevíte, jestli vám třeba nedaruje jednu ze svých písní. S tím sice Natascha Atlas nepočítala, zato se nerozpakovala přijmout pozvání ke zpěvu skladby Billy In The Sky. Je sice věnovaná Johnově otci, který zemřel, když mu byl teprve rok, příběh ale pokračuje... Pilot vrtulníku Billy Doyle měl tak rád jednu z jeho písní metaforicky popisující let nad Corkem, že Johnovi nabídl, že mu to s vrtulníkem umožní. „Zeptal jsem se ho po přistání, kolik jsem dlužný za palivo, a když mně řekl částku, raději jsem mu honem rychle nabídl tuhle píseň,“ popsal Spillane, jak se dostala na album.

Když v mládí jako úředník nastoupil do banky, matka si odškrtnula kolonku „zajištěný syn“ a jeho nečekaný odchod na písničkářskou dráhu proto dlouho nechápala. V rodině totiž žádný muzikant nebyl.

Přes tradiční hudbu se skupinou Nomos se nakonec vyšvihl do pozice respektovaného zpěváka, u kterého si objednávali skladby Christy Moore, Sharon Shannon nebo Damien Dempsey. Vydal mnoho výborných alb, dosáhl na nejvyšší skotská ocenění, podepsal smlouvu s EMI Records, cestoval po světě, ale mimo Irsko se nikdy extra neproslavil.

Album 100 Snow White Horses představuje v jeho kariéře zlom: vydal si ho sám a o finanční pomoc požádal ve veřejné sbírce. Skladba We Come In The Wind pak vypráví o sedmileté plavbě na stříbrném měsíci a Spillane se inspiroval starými mytologickými irskými příběhy Immram, pocházející až ze 7. století a popisující putování do Země zaslíbené. Čímž je pro Spillaneho samozřejmě Zelený ostrov.

Spustit audio