Jsme rádi za každou pomoc, vzkazují lidé ze zaplavených oblastí

21. květen 2010

Úzkost i odhodlání. I tak se dají shrnout pocity lidí, jejichž domovy se prohnala velká voda. Odklízejí poničené věci, suší stěny a odhazují bahno. Do postižených oblastí proudí humanitární pomoc. Třeba do Bohumína vozí materiál soukromé firmy i charita. Pomáhají peníze z dárcovských SMS a veřejných sbírek.

Ve městě u polské hranice si podpory váží. Ničivé záplavy je postihly už několikrát. Vědí proto, co je čeká.

Bohumínská úřednice vydává věci z humanitární zásilky paní Zdence. Patří k nejvíce postiženým, proto jí vše potřebné přivezli až před dům.

„Ta psychika - je to stejné, jako to bylo v roce 1997, dalo by se říct. Máme vyklizený nábytek, co byl zamočený. Teď aby to vyschlo, abychom mohli podlahu spravit a koupit nový nábytek,“ říká paní Zdeňka.

Spolu s ní jdeme dovnitř se podívat, jaké škody velká voda napáchala. „Nejdete topit, vidíte? A jak je teď sychravo. Nejde kotel ani na tuhá paliva, ani plyn,“ popisuje situaci v domě. V kuchyni má vysoušeč.

Městští zaměstnanci navštíví ještě několik domácností a pak zbytek nákladu vyskládají v hasičské zbrojnici. Pak se vracejí doplnit zásoby, aby mohli vyrazit do jiné městské části.

Nejvíce humanitární pomoci zatím do Bohumína přivezla ostravsko-opavská diecézní charita. Jak popisuje koordinátor Filip Habrman, pomáhají i firmy.

„Diecézní charita vyčlenila půl milionu, takže věci nakupujeme i z vlastních zdrojů a dovážíme je sem,“ říká.

Charita zvažuje, že bude-li zapotřebí, pokusí se lidem zajistit i přímou peněžní pomoc.


Čtěte také: Český rozhlas Ostrava a informace o záplavách

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu