Juniorský hokej

5. leden 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Soubojem hokejistů Kanady a Spojených států amerických vyvrcholí za Atlantikem Mistrovství světa do dvacetiletých. Tedy akce kam si čeští mladíci jeli původně pro medaili, ale nakonec hráli o záchranu. Setkání nejlepších světových mladých hokejistů inspirovalo k dnešní poznámce Radima Sajbota.

0:00
/
0:00

Vážení skeptikové, pokud jsem až doposud držel jazyk za zuby, teď vám dávám stoprocentně za pravdu. Český juniorský hokej je v krizi. Hlavně, prosím, žádný alibismus, že hokejové turnaje jsou vždy o čtvrtfinálovém zápase. Protože v základní skupině se mladí Češi utkali se třemi hokejovými mocnostmi a pokaždé padli. Ale jak? Způsobené absencí pověstného štěstíčka to rozhodně nebylo. Výprask od Švédů 10:1 je mezinárodním trapasem. Vést v polovině zápasu nad Finy 3:0 a přesto prohrát, když by měl být soupeř téměř zlomený, je také selháním. Ano, to je to správné slovo. Selhání provázelo český tým ve všech případech, kdy o něco a tím nemyslím záchranu, šlo. Do třetice zápas s Ruskem. Vyrovnávací gól Čechů přišel šest minut před koncem, jenže o necelou minutu později už Rusové zase vedli. Ti Rusové, které vyřadili nakonec Švýcaři. Svým způsobem tedy také selhání, minimálně taktické a taktiku stanovuje trenér. Tím byl letos bývalý vynikající brankář Jaromír Šindel. Jenže dodejme, že tento člověk, pokud vede jakýkoli výběr dospělých hoří výsledkově vesměs jako papír. Jenže i on má na neúspěchu jen svůj podíl. Někdo ho musel do funkce kouče reprezentační dvacítky nominovat a tím někým byli zástupci svazu. Letos je to deset let od zisku prvního titulu českých juniorů na světových šampionátech. Deset let poté hrajeme o záchranu. A co z toho vyplývá? Že tuzemský hokej bude vždycky směřovat tam, kam ho budou chtít vést ti, kdo vládnou jeho hybnými pákami. Pohledem několik let nazpátek se dá vytušit priorita jejich počínání. Bohužel výsledky to nejsou. A vy fanoušci máte několik možností. Buďto se budete bouřit, nebo vám to bude jedno, v horším případě vás hokej přestane zajímat. Tedy krom olympiády. Zkrátka je to také o tom, jak je vám český hokej lhostejný či nikoli. A proč o tom mluvím? Celá věc má totiž jeden háček. Ti, kteří letos hráli na dvacítkách v Kanadě, budou nejspíš za deset let hrát za české áčko. Spasiteli Jágrovi, jak se na něj hledí i dnes, bude totiž za deset let už osmačtyřicet a nedá se čekat, že by tou dobou ještě hrál v reprezentaci. I když...

autor: ras
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.