K vyvlastnění pozemků pod silnicí k nošovické zóně zřejmě nedojde

14. červen 2006

Během příštího týdne by mohl být vyřešen spor, který ohrožuje přípravu nošovické průmyslové zóny. Jde o pozemky pod příjezdovou silnicí k budoucímu areálu firmy Hyundai. Obec Dobrá je prodala soukromé osobě, přestože jsou ve veřejném zájmu. Moravskoslezský kraj chce pozemky získat v krajním případě i vyvlastněním, což ale námi oslovení právníci zpochybňují.

Obec Dobrá prodala pozemky soukromníkovi, protože nabídl více než kraj. Opírá se přitom o zákon o obcích. Mluvčí Krajského úřadu Šárka Swiderová doufá, že krize nenastane. "Varianta vyvlastnění je ta nejkrizovější a nejpozději na začátku příštího týdne odejdou novému majiteli pozemků hejtmanovy návrhy k řešení situace," řekla mluvčí.

Logo

Sám majitel pozemků Stanislav Horák se převedení sporné půdy na kraj nebrání. "Rozhodně nepřipustím, aby mi kdokoli nasazoval psí hlavu, že já z osobních, zjištných choutek bráním příjezdu do zóny," uklidňuje majitel Horák. Co se týče dalších ploch, které mu také patří, tam už hovoří o podmínce - konkrétně o nutné stomilionové finanční pomoci pro obec. Právě tuto částku vyčíslila radnice v Dobré například, co se týče budování kanalizace a podobně. Kraj to už před časem označil jako něco, co zavání vydíráním.

Petr Kšáda je nezúčastněným právníkem, který má s podobnými případy zkušenosti. Debata o vyvlastnění u silnic je podle něj složitou věcí. "Pokud se jedná obecně o silnice, ty lze vyvlastnit, protože tam je veřejný zájem jednoznačný. Pokud se jedná ale o příjezdovou komunikaci k jednomu určitému pozemku, tak tam ta situace není ani zdaleka tak jednoznačná," řekl právník.

Starosta Dobré Vladimír Bonk zopakoval, že jeho obecní zastupitelé se ničeho nezákonného nedopustili, když prodali pozemek označený v územním plánu veřejným zájmem. "Ta situace se určitě vyřeší, nevidím v tom problém."

Čím déle bude trvat spor o cestu k zóně, tím častěji budou muset jezdit těžká auta přes Nošovice, dodala krajská mluvčí.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu