Kam přes den s malými dětmi? V opavské charitě to vymysleli jednoduše

12. březen 2020 11:33

Improvizace. Tak to teď vypadá v mnoha rodinách kvůli zavřeným školám. Hlavně rodiče malých dětí plánují hlídání ze dne na den, ale ne všude se mohou spolehnout na babičky anebo pomoc dalších členů rodiny. Do problémů se dostaly také sociální pracovnice a pečovatelky z opavské charity. Aby mohly vyjíždět k nemohoucím seniorům, vymyslely jakousi svépomocnou školní družinu.

Velká bedna se stavebnicemi, kolem ní dva kluci a jedna malá slečna. Jsou to děti charitních pečovatelek. A zatím se jim to tady líbí. Hlídají je totiž starší děti také z rodin zaměstnankyň charity. Dvě větší slečny. Jedna z nich chodí už na střední školu.

Čtěte také

Je to takový model Děti sobě, ale zdá se, že by mohl fungovat, říká Petra Thiemlová, která má v opavské charitě na starosti mimo jiné terénní péči o seniory přímo v jejich domovech.

Je ráda, že díky nouzovému hlídání dětí to zatím funguje. Navíc, senioři mají doma strach a péče o ně je teď pracnější. „Více lidí se teď na nás obrací, protože chtějí zajistit služby, nákupy, nutné pochůzky. I senioři tuto situaci, která u nás nastala, řeší. Bojí se a nechtějí vycházet ven,“ dodává Thiemlová.

Podobně se improvizuje v mnoha dalších firmách a organizacích a vzniká tak spousta takovýchto velmi různorodých a narychlo vytvořených dětských azylů.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související