Kam s ním

6. červen 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V Ostravě přibývá černých skládek. Podle údajů firmy, která v Ostravě odpady zpracovává a likviduje, jsou jich stovky. Zdaleka přitom nejde o nějaké lesíky - častěji je to okolí popelnic na velkých sídlištích.

0:00
/
0:00

Ledničky, pračky, koberce, skříně - zkrátka vše, co se do popelnice nevejde, lidé často odkládají vedle kontejnerů. Těžko říct, zda vůbec tuší, že se tím dopouštějí trestného činu a že jim hrozí až padesátitisícová pokuta. Ve městě přitom existuje osmnáct sběrných dvorů, které na tuny zmíněného odpadu čekají. Jenže člověk je tvor líný a tahat se se starou skříní dál než k nejbližší popelnici se mu nechce. Kolikrát to nemá ani jak odvézt. A auto něco stojí.

Na druhou stranu to ale lidé, kteří staré věci ke kontejnerům odstavují, myslí mnohdy i dobře. Pro ně už nepotřebné věci totiž mohou ještě posloužit někomu jinému. A skříň či stůl u popelnice zpravidla také dlouho nezůstane. Sám jsem si tak kdysi pořídil několik židlí. A odstavenou nefunkční pračku zase odvezou sběrači šrotu.

Mnohdy ale o tyto staré věci zájem není a navíc k nim pak pod rouškou anonymity přidávají další lidé i jiné věci. A černá skládka hyzdící okolí je na světě. Co s tím? OZO Ostrava kvůli tomu rozjíždí velkou kampaň, ve které o existenci sběrných dvorů bude informovat. Lidé dostanou do schránek letáky, další informace budou na nálepkách umístěných na kontejnerech a popelnicích. Jestli to k něčemu bude, ukáže až čas. Myslím ale, že kdyby firma na kritická místa - třeba čtyřikrát do roka - přistavila velkoobjemové kontejnery, lidé by to určitě ocenili více než leták, který stejně v drtivé většině případů skončí v koši.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.