Kamiony zablokovaný hraniční přechod v Mostech u Jablunkova

13. prosinec 2010
Zprávy , Zprávy

Hraniční přechod v Mostech u Jablunkova dnes ráno zablokovaly kamiony. Řidiči tudy nemohli projet zhruba od 7:30 ráno. Silničáři nezvládali udržovat silnici kvůli hustému sněžení a silnému větru.

V Beskydech napadlo za noc až 20 centimetrů nového sněhu, v nížinách polovina. Problémy jsou stále kvůli porouchanému kamionu na Slovensku. Na české straně se tvoří až 3 kilometry dlouhá kolona.

„Šoféři s kamiony nejsou schopni jet, když tam není černý asfalt. Takže, když tam je na cestě trošku uježděného ledu, některým to dělá problémy a ucpou to. Kamion to zablokoval a ostatní musejí čekat.“ popisuje dispečer správy silnic Tadeáš Heczko.

Pozor na hřebenech

Problémy by mohli mít i příznivci zimních sportů. Horští záchranáři v Beskydech nedoporučují hřebenové túry. Na svazích leží od půl do tři čtvrtě metru sněhu. Kvůli silnému větru se tvoří až třímetrové závěje. To se odráží na kvalitě běžkařských stop, příznivci sjezdového lyžování by naopak problémy mít neměli.

„V těch areálech by to mohlo být v klidu. Tam si myslím, že to provozovatelé zvládnou a ty sjezdovky budou upravené. Co se týká běžeckých tras, bude chvíli trvat, než je zvládnou upravit. Takže tam opravdu doporučujeme zvýšenou opatrnost“ říká náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica.

„Pokud se někdo v takovémto počasí pustí na hřeben a bude si prošlapávat trasu, tak zkrátka musí počítat, že bude mít problémy.“ dodává náčelních beskydských záchranářů.

Spustit audio