Karvinská fakulta Slezské univerzity bude bez děkana

15. listopad 2006

Akademický senát Slezské univerzity odvolal děkana karvinské fakulty Vojtěcha Malátka. Skončily tak vleklé spory mezi učiteli, ale důvodem odvolání je i několik závažných pochybení. Obětí se stali také studenti, protože šlo o akreditace, bez kterých se žádný obor nedá vyučovat.

Napjaté vztahy na fakultě by se možná razantního řešení nedočkaly, ale porušování zákona a dobrého jména celé vysoké školy, to nemohlo skončit jinak, říká mluvčí Slezské univerzity Ivan Augustin. Popsal nejzávažnější pochybení odvolaného děkana.

"Bylo jimi především porušení zákona o vysokých školách jmenováním vědecké rady fakulty bez předchozího schválení, dále nepodání žádosti o prodloužení akreditace bakalářského studijního oboru bankovnictví a konečně i pozdního podání žádosti o prodloužení akreditace bakalářského studijního oboru hotelnictví," řekl mluvčí školy.

Desítky studentů tak zjistily, že studují něco, co vlastně neexistuje. Právě toto byla zřejmě poslední kapka. Fakultu řídí od příštího pátku dosavadní vedoucí katedry managementu Eva Wagnerová. Potvrdila, že akreditační problémy sice budou narychlo vyřešeny, ale kontrolu z ministerstva školství čeká už brzy.

"Ty problémy se nedají před sebou hrnout, musí se řešit. Pan děkan má takovou nešťastnou povahu, že všechno, co slíbil, nikdy nesplnil. A když se to podařilo nesplnit ještě u studentů, tak ti, kteří ho volili, řekli stop," dodala Eva Wagnerová.

Sehnat vyjádření Vojtěcha Malátka se nám zatím nepodařilo. Přes svou sekretářku pouze vzkázal, že bude na telefonu někdy večer nebo zítra v poledne.

Odvolání děkana je tématem číslo jedna i pro studenty. Toto je názor jednoho z nich: "Oba senáty to vlastně drtivou většinou schválily, takže tam to vidím jako opravdu logický závěr toho všeho, co se stalo."

Odvolání děkana akademickým senátem je mimořádnou událostí. Vedení univerzity doufá, že tento krok atmosféru v Karviné uklidní a že se chyby už nebudou opakovat.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu