Karvinská knihovna je vítězem soutěže nejkačka.eu

7. květen 2012

O letošním vítězi soutěže nejkačka.eu je rozhodnuto. Lidé na webu hlasovali nejvíce pro Regionální knihovnu v Karviné. Líbily se ale i další projekty, které vznikly a byly realizovány díky peněz z Evropské unie.

O favoritu rozhodlo na internetu přes 8000 lidí. Jako nejlepší z projektů podpořených evropskými dotacemi v Moravskoslezsku vybrali Regionální knihovnu v Karviné. Všechny hlasy PRO těší její ředitelku Halinu Molinovou.

„Pro nás hlasovalo 1771 lidí a mám z toho radost. Průběžně jsme to každé ráno sledovali, jestli nás někdo přeskočí. Prostě udělali jsme takovou velmi dobrou přípravu, aby co nejširší veřejnost Karviné i dalších měst byla informována a aby všichni měli odkazy na stránky a podle svého vědomí a svědomí se rozhodli hlasovat pro nás,“ dodává Molinová.

O prvenství v soutěži nejkačka.eu se ucházely stejně jako vloni projekty z celého kraje. Lidé tak mají šanci ocenit, co se jim líbí a čeho si cení, míní ředitel Úřadu Regionální rady David Sventek.

„Hlavní smysl je v posouzení toho, jak je ten projekt skutečně zajímavý pro lidi. Protože to, zda si zaslouží evropské financování, hodnotí kritéria ekonomická a kvalita přípravy celého projektu. Ale to, jak to nakonec hodnotí obyvatelé našeho kraje, bylo podnětem k vyhlášení celé soutěže. Vybrali jsme patnáct projektů z úspěšných, v poslední době dokončených,“ vysvětluje Sventek.

Rekonstruovaná knihovna přilákala už 600 nových čtenářů

Vítězná Karvinská knihovna dostala z evropských dotací 89 milionů korun. Po rozsáhlé rekonstrukci otevřela vloni na podzim a od té doby o ni mají lidé mnohem větší zájem.

„Chodí do ní rádi. Mohla bych zmínit, že od listopadu minulého roku, kdy jsme otevřeli knihovnu, máme už 600 naprosto nových čtenářů, kteří ještě nikdy v knihovnách nebyli. Což je pro nás velké potěšení,“ potvrzuje Halina Molinová.

Mezi patnácti soutěžními projekty byl letos mimo jiné také Lesopark v Třinci, Cyklostezka kolem Olešné, Chráněná dílna Ergon nebo Alternativní scéna ostravského Divadla loutek.

Podle Davida Sventka bude mít soutěž i za rok zajímavá želízka v ohni. „V letošním roce se jich dokončuje celá řada, jsou tam nádherné velké projekty – od nových vlaků, které budou jezdit po našich tratích, přes otevření výstavní budovy Slezského zemského muzea v Opavě. Takže tyhle věci určitě chceme dělat dál a ukazovat, že projekty financované z Evropy slouží lidem v našem kraji,“ poznamenal.

Více o soutěži najdete na webových stránkách nejkačka.eu.

autor: čan
Spustit audio