Karvinské rošambo

30. říjen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Karvinští sociální demokraté mají dnes podepsat koaliční smlouvu s ODS a Sdružením Naše Karvinsko. Tyto tři politické subjekty chtějí ovládnout tamní radnici. Primátorem se má stát sociální demokrat. Pro tradičně levicové město je tento krok výraznou změnou, doposud totiž v čele úřadu stál komunista.

0:00
/
0:00

V redakci máme rozdělena města podle bývalých okresů a na mě zrovna vyšla Karviná. Můj počáteční šok z jízd po krajině, kterou lemují značky "Pozor důlní vlivy", se postupem času vytratil. Cesta na karvinské zastupitelstvo totiž nikdy nebyla zbytečná. Na jiných schůzích volených zástupců občanů to totiž často připomíná šedou nudnou mašinérii, ne tak ale v Karviné. Hlavním šoumenem tam tradičně býval přímo komunistický primátor Antonín Petráš. Přes časnou ranní hodinu, v Karviné totiž zastupitelstva začínají už v osm, mi jeho výroky nikdy nedovolily poklimbávat. Příklad za všechny - když nějaké hlasování provázely zmatky, okřikl své kolegy, aby mu tam z toho nedělali rošambo, či tyátr, někdy se zase upřímně přiznal, že je z toho jelen, a snad nejvíce úsměvů vyvolala jeho rada, jak se vypořádat se sněhovou kalamitou. Na otázku co uděláme z tím sněhem, odpověděl primátor - počkáme až roztaje. Uznejte, že na takovém zastupitelstvu ani kafe nepotřebujete. Jenže teď se časy mění. Použiji-li slovník Antonína Petráše, nastalo rošambo. Sociální demokraté řekli ano ODS. Komunistický primátor si může pomalu začít balit kufry. Na jeho místo má usednout sociální demokrat - mladý třicátník. To už asi žádné karvinské humoresky nezažiji. Takový modrooranžový sňatek z rozumu přitom přišel jako blesk z čistého nebe. Komunisté to cítí jako zradu, a dokonce sami občanští demokraté byli alespoň podle prvních reakcí zaskočeni. Ostatně ještě den poté, co karvinští sociální demokraté své ano pro ODS odhlasovali, měli občanští demokraté na svých internetových stránkách poněkud neaktuální sdělení: mají tam totiž vytvořený takový seznam jak píší svých nepřátel a ČSSD tam měli také.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.