Karvinsko se stále potýká s vysokou nezaměstnaností

12. červenec 2005

Na Karvinsku je nejvíce nezaměstnaných ze všech okresů České republiky. S počtem 27 tisíc předběhl tento region i Ostravu, která měla nejvíce lidí bez práce nepřetržitě sedm let. Na jedno volné místo připadá v okrese Karviná také rekordní počet uchazečů - téměř 80. Tato čísla jsou z červnové statistiky nezaměstnanosti, kterou právě dnes zveřejnily úřady práce.

Míra nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji je 14,3 procenta. Pro srovnání - průměr za celou republiku dosahuje 8,6 procenta. Karvinsko je na tom nejhůře, ale prognóza tak špatná není, říká Milada Olšarová z tamního Úřadu práce.

"Pokud v tom dalším období nedojde k nějakým neočekávaným výkyvům na trhu práce, které by mohly způsobit například hromadné propouštění zaměstnanců, ten nárůst počtu uchazečů by neměl být tak markantní a mohl by se pohybovat v řádu několika stovek," upřesnila Olšarová.

nezaměstnanost ... Jak najít práci?

Podobně hovoří také mluvčí Úřadu práce v Ostravě Svatava Baďurová. Doufá, že celkový počet nezaměstnaných v kraji se už nedostane nad hranici sta tisíc. "Za tím příznivějším vývojem jsou samozřejmě probíhající sezónní práce, ale také stabilizace stávajících pracovních míst a rostoucí poptávka zaměstnavatelů po pracovní síle. Za první pololetí letošního roku vzniklo přes čtyři tisíce nových pracovních míst."

Kromě Karvinska je dalším místem s rekordními čísly Osoblažsko v okrese Bruntál. I přes sezónní práce se tady míra nezaměstnanosti pohybuje až na hranici 25 procent.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu