Kateřina Daňková: Památky v centru zájmu

11. srpen 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ani ryba, ani rak. Tak by se dalo označit letošní prázdninové počasí. Celkovým úhrnem srážek spadá spíše do škatulky podzimu a když už se přece jen vyjasní, žádné teplotní rekordy nepadají. Provozovatelé venkovních atrakcí, kam spadají i koupaliště nebo nekrytá sportoviště, se chytají za hlavu. Jiným ale přesně tyto podmínky hrají do karet.

Anulujme letošní dovolenou. Tak přesně tato slova zněla z úst mé kolegyně po týdnu volna. Ani se jí nedivím, letos to za moc nestojí a kdo nevyjede k moři, letního počasí se nejspíš nedočká.

A cestovní kanceláře to pociťují, nabídka last momentů mizí z pomyslných pultů rychleji než houby po dešti a pokaždé, když procházím centrem Ostravy, všímám si, kolik lidí toužebně sleduje výlohy cestovek.

Ne každý si ale může dovolit cestu do zahraničí, ať už z finančních nebo časových důvodů. V takovém případě volí další variantu, jak kvalitně strávit volný čas a přitom nezmoknout. Navštěvují památky. A je jedno, jestli kulturní nebo technické. Řada z nich dokonce hlásí za červenec rekordní počty prodaných vstupenek a nejvyšší návštěvnost za posledních X let.

Hornické muzeum Landek park, Důl Michal, barokní zámek Kunín, Hradec nad Moravicí nebo muzeum Tatry v Kopřivnici. Tito a mnozí další hlásí nárůst turistů až o jednu třetinu a letošní počasí si nemohou vynachválit. Není divu, když je horko a parno, jsou lidé raději u vody a výlet za poznáním odkládají na jindy.

To je ale škoda, protože tato turistická místa skýtají prostor pro zábavu a načerpání nových informací, které nám pak rozšiřují obecný přehled. Navíc fungují ve všech povětrnostních podmínkách nehledě na to, že jejich návštěvou alespoň trochu podpoříme tuzemskou ekonomiku a cestovní ruch.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.