Kerryho Benešov

22. březen 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ve Spojených státech amerických vrcholí prezidentská volební kampaň, zatímco Horní Benešov ještě nestačil vzpamatovat ze všeho toho rozruchu a zájmu televizních štábů. Možná bude právě Kerryho vítězství vítězstvím i pro severomoravské město. Potřebuje to jako sůl.

Horním Benešovem obchází duch. Nejde o ducha zemřelého, strašidlo, které se po nocích potuluje ztichlými ulicemi a děsí lidi, ale o ducha dosud žijícího kandidáta na amerického prezidenta. Když se místní dozvěděli, že Kerryho dědeček zanechal genetickou informaci právě v pohraničním městě, zajásali. Ovšem krátce nato se začala o své místo na slunci hlásit další města, kudy procházela noha česko-polské rodiny. Po počáteční euforii, kdy si v Horním Benešově řekli, že by jim tato souvislost mohla vynést alespoň rozruch na poli ruchu cestovního, a po zájmu, který městečku věnovala média, se vedení radnice jen po vyslovení jména demokratického kandidáta lehce orosilo. Na takovou slávu prostě nebyli připraveni. Starosta při dalších a dalších návštěvách novinářů se smutným pohledem opakoval - o Kerrym už ne. Podařilo se. Tedy alespoň na pár dní, než se v americkém tisku objevila zpráva o tom, že Horní Benešov je sešlé pohraniční město sužované izolovaností a nezaměstnaností. Tohle už by kdekterá radnice mohla chápat jako ránu pod pás, ne tak radnice hornobenešovská. Ta sice přemýšlí, že by nechala někde ve městě pověsit pamětní desku, ale když se jí zeptáte, co nabídne případným turistům jdoucím po Kerryho stopách, krčí rameny. Nic moc tu vlastně nemáme. Hotely nejsou, houby nerostou a z památek taky není co nabídnout. Teď ještě to rozkopané náměstí, které vlastně vůbec není historickým centrem, no prostě nic. Nakonec si ale spočítala, že by případné zvolení potomka místního rodáka do čela Spojených států amerických mohlo přece jen nějakou tu výhodu znamenat. Když už se z omšelé pohraniční obce má stát poutní místo, snad na to někdo z naší nebo i zámořské vlády nějakou tu minci utrousí. Proto když teď potkáte postavy s plackou s nápisem "Volte Kerryho" na klopě, věřte, že pocházejí z omšelého pohraničního města a jde jim jen a jen o obecní blaho.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.