Koalice na radnici v Ostravě se otřásá

11. prosinec 2014

Koalice na ostravském magistrátu řeší po měsíci u moci vážnou krizi. Primátor Ostravy požaduje výměnu náměstka pro dopravu, který je obviněný kvůli zakázkám na údržbu zeleně. Klub sociálních demokratů ale za svým náměstkem stojí. Křehká koalice, která byla vytvořena s velkými problémy, se tak otřásá.

Ostravský primátor nechce ve vedení města obviněného náměstka Iva Hařovského (ČSSD). Sociálně demokratický politik čelí stíhání kvůli údajně předraženým zakázkám. Podle primátora Tomáše Macury (hnutí ANO) musí ČSSD udělat personální změnu, jinak přijde radniční koalice o důvěru voličů.

„Je to vážné obvinění, které tady vzniklo. Prvním a hlavním programovým cílem této koalice je skutečně efektivní a transparentní hospodaření s veřejnými penězi, tak nemůžeme tuto věc přehlédnout,“ upozornil primátor.

Jenže odpověď ze strany koaličního partnera je jasná a strohá, za svým náměstkem stojí. „Klub ČSSD bere na vědomí stanoviska koaličních partnerů zastupitelstva, členové klubu ČSSD ale ctí presumpci neviny a právo každého se obhájit. O výměně náměstka primátora proto neuvažujeme,“ řekl šéf klubu ČSSD a náměstek primátora Lumír Palyza.

Sociální demokrat Ivo Hařovský před zasedáním svých stranických kolegů ani nepřipustil možnost, že by ho vyměnili. A sám odstoupit odmítá.

„Já si myslím, že kdybych jen naznačil, že chci rezignovat – a beru to i vzhledem k české povaze, bylo by to bráno jako částečné přiznání viny. A já se v žádném případě za vinného nepovažuji,“ vysvětluje Hařovský.

Čtěte také

Nové vedení radnice Ostrava-Jih už s vítězem kontroverzní zakázky na sekání trávy dál spolupracovat nechce. „Zakázku jsme zrušili, neboť se nám hned na první radě nezdála. A od té chvíle jsme zahájili všechny procesy pro opětovné vypsání výběrového řízení – na kratší dobu, s jinými podmínkami, aby se mohlo přihlásit více lidí,“ potvrzuje starosta Martin Bednář (hnutí ANO).

Podle státního zástupce přišlo město kvůli nevýhodným smlouvám o desítky milionů korun.

autor: iha
Spustit audio