Kolik stojí naivita

19. srpen 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V posledních dnech se opět začaly objevovat případy, v nichž se podvodníci zaměřili na důvěřivé staré lidi. Jednoduchou fintou z nich lákají desetitisícové částky. Naposledy takto naivní důchodkyně přišla o sto tisíc. Není to přitom zase až tak dávno, co policie zatkla trojici mladých lidí, která takto okradla řadu důvěřivých seniorů.

0:00
/
0:00

Někteří lidé jsou nepoučitelní, jiní se učí naopak velmi rychle. Předloni o prázdninách zatkla policie skupinku podvodníků, která navlas stejným způsobem okrádala důvěřivé důchodce. Trojice si tenkrát přišla na dobrého čtvrt milionu. To je tedy alespoň částka, kterou se policii podařilo těmto vychytralcům prokázat.

Jeden by si řekl, že se lidé z tohoto případu poučili. Jak je však vidět, poučili se - či spíše přiučili jen a pouze další podvodníci, kteří v praxi osvědčenou metodu přijali za svou.

A jak to funguje? Velmi jednoduše. Zazvoní vám doma telefon a když ho zvednete, ve sluchátku se ozve například: ahoj babi, hádej, kdo ti volá? A blízký příbuzný je na světě! Sami si ho vytvoříte. Jen vám nejde do hlavy, že jste ho hned nepoznali. Ale telefon někdy hlas zkresluje, že...

Vážení, nebuďte tak naivní a důvěřiví. Snadno si můžete ověřit, zda vám skutečně volal vnuk nebo podvodník. Není přece nic jednoduššího než ihned zavolat svému vnukovi a vše si u něj ověřit. Nedávejte peníze cizím lidem, které za vámi pošle domnělý vnuk. Jinak spláčete nad výdělkem.

Ale pokud byste se přece jen svých celoživotních úspor chtěli zbavit, zavolejte mi a já si pro ty peníze rád přijedu. A slibuji vám, že je utratím určitě užitečnějším způsobem než kdejaký podvodník.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.